Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land torsdag 07.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær oppmerksom at økende vind og litt nedbør danner ustabil fokksnø i leområder. Svake lag dypere i snødekke kan også påvirkes, særlig der snødekke er tynt.

Skredfarevurdering

Det kommer mindre mengder nysnø i løpet av ettermiddagen samtidig som vinden øker fra liten kuling fra øst til sterk kuling fra sørøst om kvelden. Skredfaren er avhengig av hvor mye snø som faktisk kommer og om det er noe løssnø i terrenget som er tilgjengelig for vindtransport. I vest- til nordvendte leområder hvor vinden danner myke fokksnøflak, vil vekten av en person/skuter være nok til å løse ut flakskred.

Man kan også løse ut flakskred på grunn av vedvarende svake lag i den gamle snøen. Disse lag ligger under harde fokksnøflak av ulik tykkelse. Enkelte steder hvor snødekke er tynt kan vekten av en person/skuter være nok til å løse ut et flakskred. Steder med fersk pålagring av fokksnø kan også være mer utsatt. Drønn i snøen er et tydlig tegn på dårlig snødekkestabilitet.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Onsdag 06 desember 2023

Det har vært godt med snø i regionen i flere uker og bra skiføre i høyden. Lange perioder med stabilt kaldt vær og lite vind har ført til en uvanlig jevnt fordeling av snø i terrenget, særlig for årstiden å være. Samtidig er oppstikkende terrengformer avblåst for snø mens det finnes mer snø i skjermet terreng. Skavler på Gruvefjellet er fortsatt små. I slutten av November har en kort mildværsperiode ført til dannelse av et skarelag som er tykk under 400 moh og som går opp til 7-800moh.

Snødekke består av en mildværsskare på snøoverflaten, hard fokksnølag av ulik tykkelse og vedvarende svake lag av kantkorn både over og under et skarelag og ved bakken. Der snødekke er tynt ligger det et lag med begerkrystaller ved bakken. I områder med tynt snødekke er FC / DH lagene godt utviklet. Ved tilleggsbelastning fra en skikjører går disse lett i brudd. Observasjoner av drønn tyder på det.

Fjellvær

Onsdag 06 desember 2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst. -10 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest nedbør øst i regionen. Stedvis liten kuling.

Torsdag 07 desember 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra øst, endring til sterk kuling fra sørøst om kvelden. -10 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS