Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land fredag 01.03.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær kan føre til naturlig utløste skred eller skred som er lett å løse ut for en skiløper eller skuter
  • Størst fare fra fredag ettermiddag

Skredfarevurdering

Økende vind i løpet av fredagen vil skape ustabile fokksnøflak etter torsdagens snøfall. Vinden kommer fra øst, så særlig vestvendte heng vil være lesider.
Tidligere i uken har vinden kommet fra vest, så ustabil fokksnø i andre himmelretninger er heller ikke utelukket.

Disse fokksnøflakene ligger på svakt lag av nedsnødd nysnø, kantkorn og lokalt muligens rim. Det kan være svært lett å løse ut snøskred for en skiløper eller skuter, og enkelte naturlig utløste skred er heller ikke utelukket.

Vær obs på at drønnelyder er tegn på at du påvirker svakt lag av kantkorn. Du kan løse ut skred på dette hvis det er bratt nok eller hvis du befinner deg i et utløpsområde.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 29. februar 2024

Det er lite snø i de store dalene og i lavlandet i vestlig del av regionen. I høyden, over 400 moh, er det godt med snø som er normalt for årstiden. Det gamle snødekket består av relativt harde skarelag og hardpakket snø. Siste dagers vind har skapt fokksnø, både i østvendt og vestvendt terreng. Fokksnøen er for det meste hard, men enkelte steder finnes også myke flak.

Fersk fokksnø ligger på nedføyket nysnø og kant, lokalt kan også noe rim være innblandet.
Det finnes også et svakt lag av kantkorn i forbindelse med skare høyt i snødekket. Det er rimelig å anta at utbredelsen er stor men tester fra forrige uke har vist god stabilitet på dette laget.

Onsdag ble ferske skred observert.

Både onsdag og tirsdag ble skytende sprekker observert.

Fjellvær

Torsdag 29. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørvest. -9 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Fredag 1. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra øst. -16 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS