Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land torsdag 29.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kombinert med vind og snøvær gir en komplisert situasjon som kan føre til skred, både naturlig utløste og fjernutløste.

Skredfarevurdering

Snøfall på torsdag og vind gir ustabile fokksnøflak i leheng vendt mot nordvest. Det ligger også fokksnø i østvendt terreng fra helga.

Disse flakene ligger på svakt lag av kantkorn og rim. Snøskred i heng vendt mot nordvest kan gå naturlig mens været står på. I østvendt terreng kan snøskred være lette eller svært lette å løse ut for en skiløper eller skuter.

Vær obs på at drønnelyder er tegn på at du påvirker svakt lag av kantkorn. Du kan løse ut skred på dette hvis det er bratt nok eller hvis du befinner deg i et utløpsområde.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. februar 2024

Det er lite snø i de store dalene og i lavlandet i vestlig del av regionen. I høyden, over 400 moh, er det godt med snø som er normalt for årstiden. Det gamle snødekket består av relativt harde skarelag og hardpakket snø. Mandagens vind ga ga fersk fokksnø i østvendt terreng.

Fersk fokksnø ligger antageligvis på rim eller nysnø med kant. I helgen ble det observert drønn i snødekket, sannsynligvis fra dette laget.
Det finnes også et svakt lag av kantkorn i forbindelse med skare høyt i snødekket. Det er rimelig å anta at utbredelsen er stor men tester fra forrige uke har vist god stabilitet på dette laget.

Onsdag ble et ferskt skred/skavelbrudd observert.

Det er observert skytende sprekker på onsdag og ved Larsbreen tirsdag.

Fjellvær

Onsdag 28. februar 2024

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst. -7 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling.

Torsdag 29. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørvest. -9 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS