Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Nord-Troms torsdag 30.03.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store og enkelte svært store naturlige skred ventes løsne av seg selv. Skred kan løsne i sjeldne skredbaner og på nye steder, og nå langt ut i flatt terreng.

Skredfarevurdering

Mye nedbør og kraftig vind vil gi stor pålagring på et svakt snødekke. Store og muligens enkelte svært store skred ventes å løsne naturlig, og de kan nå langt ut i flatere terreng. Snøen kommer på en uvanlig vindretning, og skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner. Unngå alt av skredterreng, også utløpsområder.

Det kan være lokal variasjoner i hvor nedbøren treffer, i områder med mindre snøfall er skredfaren lavere

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

På øyene nord i regionen ligger det mye tørr løssnø eller myke fokksnøflak. Her er det stedvis observert kantkorn høyt i snødekket, under siste fokksnø. Ellers i regionen dominerer fokksnø av varierende hardhet med litt nysnø på toppen.
Lørdag ble det observert at nysnøen ble fuktig i bratte sørvendte sider opp til ca 500 moh.

Det er observert svekkelse i overflaten mange steder i regionen. I sørvendte heng er det kantkorn under solskare, i øst-nord-vest ligger det små kantkorn rett i overflaten.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars ligger lag med kantkorn. Laget ligger i varierende dybde og har bare stedvis vist evne til bruddforplantning. Tirsdag ble det observert drønn i snødekket i skogen ved Oksfjordhamn, ellers er det ikke observert faretegn den siste tida.

Sola har løst ut mindre løssnøskred mandag og tirsdag.

Fjellvær, 29.03.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordøst om ettermiddagen. -25 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen.

Fjellvær, 30.03.2023

25 mm i døgnet, opp mot 60 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst, endring til liten storm fra nord om ettermiddagen. -14 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet. Mest vind og nedbør vest i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS