Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 10.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred der den nye snøen har samlet seg over gammelt snødekke. Skytende sprekker eller drønn er tydelig tegn på at snødekket er ustabilt. Fjernutløsning kan være mulig.

Snødekket er mange steder svært tynt, så vær oppmerksom på andre farer som skjulte steiner.

Lengre ned i terrenget har snøen som kom lagt seg på bar bakke, og her er skredfaren betraktelig lavere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. desember 2022

Starten av uken ga et etterlengtet påfyll av snø. I høyden kom det opp til 10-15 cm nysnø, mens i lavlandet kom det en del mindre. Under 500 moh ligger den ferske snøen på bar bakke. Høyere til fjells ligger den på et tynt snødekke med mye oppstikkende stein. Østlig vind de siste dagene har flyttet snø til harde flak i søkk og forsenkninger.

I det gamle snødekket er det observert kantkornlag under et tynt og porøst skarelag. Dette laget har stor utbredelse og har gitt tydelig tegn fra seg i høyden de siste dagene.

De siste dagene har det blitt observert drønn i snødekket flere steder over 500 moh. Skytende sprekker har også blitt observert.

Fjellvær

Fredag 9. desember 2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 10. desember 2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -18 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS