Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 05.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket, og enkelte steder ferske fokksnøflak. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er utfordende forhold selv om skredfaren er moderat. Hovedproblemet er et svakt lag av kantkorn i snødekket. Enkelte steder er det mulig for en person å løse ut skred på kantkornlaget. Det er store lokale forskjeller i snødekket, noe som gjør det vanskelig å vurdere skredfaren. Derfor anbefales det en konservativ tilnærming til skredterreng.

Tirsdag vil det blåse opp fra sørøst utover dagen, og der det mandag kom nysnø vil vinden kunne danne ferske fokksnøflak i leheng, som vil være lette å løse ut. Særlig gjelder dette for ytre strøk av regionen.

Husk at små skred også kan være farlige på grunn av oppstikkende stein eller terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Mandag 04 desember 2023

Tynt snødekke og kuldeperioder har gitt vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket. I skogen ligger det løs snø, men i høyden er snødekket vindpåvirket. Det er generelt avblåst på rygger og høydedrag, med en del stein som stikker frem. Forrige ukes klarvær har også gitt kantkorn og rim i snøoverflaten enkelte steder, som kan ha snødd ned mandag.

Kantkorn dannet rundt et skarelag i snødekket har vist tegn til avrunding lavere i terrenget. Høyere til fjells har temperaturen fortsatt vært lave og det svake lage vil vedvare.

Søndag ble det observert rim i snøoverflaten på Kvænangsfjellet. Lørdag ble det observert drønn i snødekket ved Storslett.

Fjellvær

Mandag 04 desember 2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest. -17 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 05 desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Lokalt liten kuling

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS