Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 21.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Stort sett har fokksnøen stabilisert seg nå pga milde temperaturer. Men stedvis finnes det områder med et svakt lag med kantkornkrystaller under fokksnøflakene. Dette vil opprettholde faren for skred som kan være lett å løse ut.

Det er knyttet usikkerhet til laget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. mars 2024

Snøen er prega av mildvær opp til ca. 600-700 moh. I høyden har det kommet mye nysnø den siste tiden. Snøoverflaten veksler mellom vindpåvirket myk og hard fokksnø.
I helga kom det rundt 30 - 40 cm kald nysnø i kombinasjon med vind fra vest. Mandag til onsdag mildere nedbør fra sørvest.

Før snøværet kom helgen 16.mars, lå det stedvis kantkornkrystaller i overflaten over et porøst skarelag. Dette er nå blitt et skredproblem. Trolig er kantkornkrystallene små og har en begrenset utbredelse som gjør at skredene ikke forventes å bli store pr.nå

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag av kantkorn rundt et skarelag dannet i slutten av januar, opp til ca. 800-1000 moh. Kantkorn rundt dette laget antas å være avrundet og anses nå som ikke et skredproblem.

Tirsdag ble flere mindre flakskred løst ut i nordvendte leformasjoner. Et fjernutløst på Erikaksla på ca. 350 moh, noen naturlig utløste flakskred på Russelvfjellet ca. 700 moh og et personutløst skavelbrudd som ga et lite flakskred på Maritindan på ca. 900 moh.
Mandag ble noen tørre flakskred opptil størrelse 3 observert i nord, samt noen flere våte skred i lavlandet. I helgen gikk flere naturlig utløste tørre flakskred. Det ble også rapportert om skytende sprekker og drønn.

Fjellvær

Onsdag 20. mars 2024

3-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis liten kuling på kvelden.

Torsdag 21. mars 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS