Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 16.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan vere mogleg å løyse ut større skred på vedvarande svake lag i høgda, også frå avstand. Elles er det stabile tilhøve.

Skredfarevurdering

Snøen som har vore våt og fuktig i helga vil no ha fryst og vere stabil. I høgda, der mildvêret ikkje har påverka, kan det framleis vere mogleg å løyse ut skred på vedvarande svake lag som ligg relativt høgt i snødekket, også frå avstand.

Vurder snødekket nøye om du har tenkt å ferdast i skredterreng med tørr snø og vurder konsekvensane om du dett og sklir på hard snødekke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. april 2024

I førre veke var det mildvêr som gjorde snøen fuktig og våt opptil i alle fall 900 moh, men høgare i solvendt terreng. Under ca. 400 moh vart heile snøpakken grovkorna og smelteomvandla. Snøen som var fuktig og våt har i ettertid fryst og det har blitt skare, og det har kome eit lite dryss nysnø oppå. Snøen som ikkje har vore påverka av mildvêr og sol er vindpåverka i ulik grad.

Det er fleire vedvarande svake lag i snødekket. Laget som den siste tida har vore lettast å påverke ligg høgt i snødekket og vart danna under finværsperioda i påska. Det var mykje skredaktivitet på dette i førre veke, flest og størst skred såg det ut til å vere sør på Lyngenhalvøya. Vedvarande svake lag som ligg djupare i snødekket ligg generelt låst under hard skare og er ikkje eit skredproblem no.

Fjellvær

Mandag 15. april 2024

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til mandag. Bris fra vest. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 16. april 2024

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -12 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS