Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 23.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø og i solvendte sider. Det finnes også vedvarende svake lag dypere i snødekket.

Skredfarevurdering

Torsdag dreier vinden, og på de mest utsatte plassene kan tilgjengelig løs snø flyttes på og danne ferske nynsøflak. Eldre flak stabilisere seg sakte og kan fortsatt lett påvirkes av skiløper.

Sola kan gjøre at små skred løsner av seg selv i bratt terreng.

Vedvarende svakt lag av kantkorn rundt skare ligger for det meste begravd under fokksnø, og har gitt lite faretegn i det siste. Vær oppmerksom i områder hvor fokksnøen over er myk eller tynn, særlig ved skoggrensen og over kulformasjoner. Skred på dette laget kan bli store.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det er stort sett løs ubunden snø eller myke flak i overflaten de fleste steder. Under dette finnes det hardere fokksnøflak fra mer vindfulle dager forrige uke. Utsatte steder i fjellet vil også kunne være mer avblåst og ha hardere fokksnøflak i overflaten.


Både under og over gammel mildværsskare har det dannet seg et tynt lag med kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Laget ligger i varierende dype og har vist bare stedvis evne til bruddforplantning. Kulden siste dager kan ha lagt til rette for kanting høyt i snødekket, men det er ikke kommet noen tydelige observasjoner på dette.

Natt til onsdag kom det 10-20cm nysnø i regionen, utover onsdag meldes det om lett snøfokk i fjellet.

Fjellvær, 22.03.2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -17 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 23.03.2023

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -26 °C til -13 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS