Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 31.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Fokksnøen dannet i helgen vil nå være vanskelig å påvirke. Et lite dryss av nysnø vil ikke gjøre forskjell på skredfaren.

Om belastningen på det vedvarende svake kantkornlaget dypere i snødekket blir stor nok (f.eks. ved at det løsner mindre skred i fokksnøen) kan det også gå naturlig utløste store skred på dette laget noen få steder. Fjernutløsning på dette laget kan fortsatt være mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag gikk ett nytt mildvær forbi regionen med regn til godt over tregrensa. Temperaturen har deretter sunket igjen og dannet skarelag i toppen av snødekket flere steder. Snøvær lørdag og natt til søndag har dannet myke ferske fokksnøflak over skarelaget i leheng i høyden. I skogen og i skjermede vindbeskyttede formasjoner ligger det 10-30 cm løs snø. På fjellet er det fortsatt avblåst ned til skare på rygger o.l.

Etter flere runder med kraftig vind de siste ukene ligger vedvarende svake lag av kantkorn dannet i november/desember stort sett nær bakken under hard fokksnø. Enkelte store til svært store skred i helgen og denne uken tyder på at laget fortsatt kan påvirkes høyere til fjells.

Søndag kveld ble det registrert naturlig utløst skred på Pollfjellet. Mandag er det observert noen store naturlig utløste skred på Tromsdalstinden, som mest sannsynlig har løsnet i helgen. Det ble også løst ut et stort skred i Lavangsdalen med Daisybell på mandag, og observert mange store skred ellers i Lavangsdalen som har gått i helgen.

Mandag er det sol og lite vind. Det er observert dannelse av overflaterim, og høy temperaturgradient gir god grobunn for kantkorndannelse høyt i snødekket der det tidligere har vært fuktig snø.

Fjellvær, 30.01.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -16 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 31.01.2023

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra vest. -17 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS