Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen mandag 26.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk fokksnø, ellers liten skredfare.

Skredfarevurdering

Der hvor det ligger tørr ustabil fokksnø høyt til fjells kan du løse ut skred. Merk at vinden nå kommer fra en mer vestlig retning, det kan derfor finnes ferske flak i østvendte heng i tillegg til fokksnøen som la seg i nordvendte heng i helgen.

I lavlandet eller der snøen er fuktig er det trolig liten skredfare. Hvis snøen er våt og myk kan det være mulig å løse ut våte løssnøskred i bratt terreng. Dersom det kommer nok regn kan det ikke utelukkes at det løsner ett og annet vått flakskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 25. februar 2024

Det har vært mildt de siste dagene, og smeltet mye snø i lavlandet. Det er nok skare eller fuktig smelteomvandlet snø mange steder.
Høyere til fjells er det skare der det er er avblåst og ellers fokksnø av varierende hardhet.

Det løsnet ett middels stort skred ved Svolvær lørdag.

Fjellvær

Søndag 25. februar 2024

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen. -9 °C til 2 °C på 700 moh. Mest nedbør og høyest snøgrense ytterst i Lofoten. Usikre prognoser med potensielt mer nedbør.

Mandag 26. februar 2024

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Frisk bris fra vest. -5 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Vindretning varierer mellom nordvest og sørvest gjennom dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS