Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det vil dannes ferske og ustabile fokksnøflak. I tillegg finnes det vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Torsdag kan vindretningen variere en del, og ferske fokksnøflak vil finnes i flere himmelretninger. Det er godt med snø tilgjengelig for transport.
Der ferske flak legger seg på kantkorn eller rim høyt i snødekket, kan skred bli lette å løse ut.

Det finnes også flere vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan påvirkes, og potensielt gi store skred, i verste fall svært store skred. Det vil være lettest å påvirke de dype svake lagene der snødekket er tynt. Vær derfor spesielt forsiktig i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor.
Vær obs på at de ferske flakene kan føre til at dypere svake lag blir mer aktive. Små skred kan også trigge skred på de dypere vedvarende svake lagene.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Mandag kom det en del nysnø ved relativt lite vind. Snødekket er ellers vindpåvirket mange steder etter først kraftig vestavind med mye snø og senere en del østavind. Det finnes et skarelag fra 2.2, som går opp til ca. 1300-1400 moh.

Det finnes svake lag av kantkorn rundt skarelag fra tidligere i vinter. Laget kollapser og forplanter seg ved større belastning. Ved bakken finnes det også et eldre velutviklet svakt lag av begerkrystaller og kantkorn. Før helgen ble det observert rim og kantkorn i overflaten. Dette har nå snødd ned og har usikker utbredelse.

Enkelte store skred de siste par ukene viser at det er mulig at skred kan gå på kantkorn dypt i snødekket. Men de vurderes som vanskelige å løse ut slik forholdene er nå, det må stor ekstra belastning til.

Onsdag har moderat vind fra sørvest tatt tak i noe av nysnøen og bygget myke flak i leterreng.
Tirsdag var det drønn i snøen, nordvendt i skoggrensa i Rødalen i Øye.
Tidligere hat det blitt observert rim og kantkorn i overflaten noen steder etter perioder med kaldt vær. Dette har nå snødd ned.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

0-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -14 °C til -6 °C på 1800 moh. Skyet.

Torsdag 15. februar 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -19 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS