Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
De ferske fokksnøflakene kan fortsatt være ustabile. I tillegg finnes det vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Relativt rolig vær har gitt de siste dagers fokksnøflak tid til å stabilisere seg litt. Men der flakene har lagt seg over svake lag av rim eller kantkorn vil det fortsatt kunne være lett å løse ut skred. De ferske flakene ligger i hovedsak i leheng mot vest. Noe vind fra sørvest kan stedvis bygge nye flak i heng mot øst.
Det er lokale forskjeller på hvor mye vinden har tatt, hvor det ligger rim/kantkorn under flakene, og dermed hvor det fortsatt finnes ustabile fokksnøflak.

Det finnes også flere vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan påvirkes, og potensielt gi store skred, i verste fall svært store skred. Det vil være lettest å påvirke de dype svake lagene der snødekket er tynt. Vær derfor spesielt forsiktig i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor.
Vær obs på at de ferske flakene vil kunne føre til at dypere svake lag blir mer aktive, samt at skred i den ferske fokksnøen kan videre kan trigge skred på de dypere vedvarende svake lagene.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Mandag kom det en del nysnø ved relativt lite vind. Snødekket er ellers vindpåvirket på utsatte plasser. Siste dagene har det vært sterkest vind fra østlig retning. Forrige helg kom det mye snø, mest vest i regionen, med kraftig vind fra vest. Der det har vært mye vind er det avblåst ned til skarelag fra 2.2, som går opp til ca. 1300-1400 moh.

Det finnes svake lag av kantkorn rundt skarelag fra tidligere i vinter. Laget kollapser og forplanter seg ved større belastning. Ved bakken finnes det også et eldre velutviklet svakt lag av begerkrystaller og kantkorn.

Enkelte store skred de siste par ukene viser at det er mulig at skred kan gå på kantkorn dypt i snødekket. Men de vurderes som vanskelige å løse ut slik forholdene er nå, det må stor ekstra belastnig til.
Lørdag gikk et lite naturlig utløst skred i nordvestvendt heng ved Grånosi.


Drønn i snøen, nordvendt i skoggrensa i Rødalen i Øye tirsdag.
Det ble observert rim og kantkorn i overflaten noen steder fredag etter kaldt vær.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest. -15 °C til -8 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Onsdag 14. februar 2024

0-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -14 °C til -6 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS