Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 12.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
De ferske fokksnøflakene kan være svært ustabile. I tillegg finnes det vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Økende vind og nysnø vil fortsette å danne ferske fokksnøflak, i hovedsak vest-nordvest-vendte leheng. Stedvis kan flakene være svært lett å løse ut. Flakene ligger flere steder på rim/kantkorn som ble dannet i overflaten i forrige uke. Det er stor variasjon i både hvor det var løssnø tilgjengelig og hvor mye vinden tar, og dermed også hvor utbredt det er med ferske ustabile fokksnøflak.

Det finnes også flere vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan påvirkes, og potensielt gi store skred, i verste fall svært store skred. Det vil være lettest å påvirke de dype svake lagene der snødekket er tynt. Vær derfor spesielt forsiktig i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor.
Vær obs på de ferske flakene vil kunne føre til at dypere svake lag blir mer aktive, samt at skred i den ferske fokksnø kan igjen løse ut skred på de dypere vedvarende svake lagene.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. februar 2024

Snødekket er vindpåvirket på utsatte plasser. Siste dagene har det vært vind fra østlig retning. Forrige helg kom det mye snø, mest vest i regionen, og kraftig vind fra vest. Der det har vært mye vind er det avblåst ned til skarelagt fra 2.2, som går opp til ca. 1300-1400 moh.

Det finnes svake lag av kantkorn rundt skarelag fra tidligere i vinter. Laget kollapser og forplanter seg ved større belastning. Ved bakken finnes det også et eldre velutviklet svakt lag av begerkrystaller og kantkorn.

Sist tirsdag ble et svært stort snøskred fjernutløst i Dumdalen. Svakt lag er sannsynligvis kantkorn dypt i snødekket og skredet ble etter all sannsynlighet fjernutløst av snøskutere.
Forrige helg under uværet løsnet det flere store og svært store skred i regionen i østvendt terreng. Kraftig pålagring av fokksnø med vestavind gjorde at kantkornlag, dypt i snødekket, kollapset.


Det ble observert rim og kantkorn i overflaten fredag.

Fjellvær

Søndag 11. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -19 °C til -9 °C på 1800 moh. Skyet.

Mandag 12. februar 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørøst. -14 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS