Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 12.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder der det ligger fersk fokksnø. Husk at også små skred kan få store konsekvenser pga oppstikkende stein.

Skredfarevurdering

Der det ligger fersk fokksnø over svakt lag av nysnø, rim eller kantkornet snø, kan det være lett å løse ut skred i noen bratte heng. Eventuelt utløste skred antas å bli små eller middels store (str 1-2).

Husk at selv små skred kan få store konsekvenser på grunn av terrengfeller eller oppstikkende stein.

Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn og begerkrystaller ved bakken og lengre oppe i snødekket. Disse lagene er intakte, men virker ikke å være særlig aktive nå.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2023

Snøoverflaten består av ca 10 cm nysnø. Snødekket er ellers tynt og preget av mye vind i høyden tidligere. Innimellom stikker det stein, kvist og busker opp. Mest snø finnes det i leformasjoner og søkk mot øst og sør. Losider, topper, rygger og vindutsatte plasser mot nord og vest er mer avblåst.

Både i snødekket og ved bakken finnes det vedvarende svake lag av begerkrystaller og kantkorn. Disse lagene har fått tid til å utvikle seg i det siste under kalde forhold. Samtidig har også den overliggende fokksnøen mistet spenning på grunn av oppbyggende omvandling.
Det kalde og klare været i sist uke har dannet både overflatekantkorn og overflaterim mange steder. Lagene har nå snødd ned.Ved Tyinkrysset er det observert skytende sprekker og små myke nysnøflak som glir godt lørdag

Fjellvær

Mandag 11. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -21 °C til -10 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra øst. -26 °C til -18 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS