Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 17.04.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan finnes ustabile fokksnøflak i høyden. Våte skred kan løsne naturlig. Varmt vær og kraftig solinnstråling øker faren.

Skredfarevurdering

I nord og nordvest-vendte heng høyt til fjells kan det fortsatt løses ut tørre flakskred på vedvarende svakt lag under forrige ukes fokksnøflak. Ferske observasjoner på drønn tyder på at laget kan være lett å påvirke. Det kan også løsne naturlig skred på dette laget.

Varmere vær og kraftig solinnstråling øker faren for at våte skred løsner av seg selv. Du som skikjører vil også lett kunne løse ut våte løssnøskred.
Der man har nattefrost og igjen frysning av snødekket er faren mindre da det tar lengre tid før sola varmer snøen.

Vær obs på at utover uka er det fare for at varmen trekker ned til dypere svake lag, som kan resultere i store våte naturlig utløste flakskred.

Det vil også være økt fare for at store skavler knekker de neste dagene.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 16. april 2023

Det har snødd mye denne uka over ca. 1000 moh og det har vært kraftig vind fra sørøst. Mest nedbør har kommet sør og øst i regionen.
Det var mange observasjoner på overflaterim før nedbøren startet på mandag.
På søndag var det fuktig snødekke til minst 1400 moh.

Det finnes lommer med nedføyket kantkorn og rim enkelte steder. Snødekket begynner å få preg av våren, men lagdelingen er fortsatt intakt i høyden og i skyggesider.

Søndag gikk det naturlig utløst flak-skred fra Sokse i nordøst-vendt heng på 1800 moh og et skiløperutløst skred i vest-vendt heng på 1900 moh på Store dyrhaugstinden og ellers mange små våte løssnø skred.

Det har vært rapportert om flere drønn i snøen, sist på søndag og fredag.

Fjellvær

Søndag 16. april 2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra øst. -11 °C til 0 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Mandag 17. april 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. -14 °C til 1 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS