Hopp til hovedinnhold

I Varsom-appen og på beta.regobs.no kan man bytte til annet kart "Geodata Landskap (Norge)" under kartvalg i hamburgermenyen -> kart.

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 27.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket i nordlig sektor i høyden. Hold avstand til skavler.

Skredfarevurdering

I bratte heng der sola tar vil det være lett å løse ut mindre våte løssnøskred. En kaldere værtype gjør at faren for våte naturlig utløste skred avtar.
I enkelte heng høyt til fjells, spesielt i nordlig sektor, kan det være mulig å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning. Faren for glideskred avtar, men unngå ferdsel under synlige glidesprekker.
Hold god avstand til skavler. De svekkes av sol og varme.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Snødekkehistorikk, Tirsdag 26 april 2022

Snødekket er variert og består av smelteomvandlet snø der sola tar, mens nord- og østvendt terreng har fremdeles et vinterlig snødekke. Snøoverflaten er generelt preget av smelteformer. I noen nordvendte sider, høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder med overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er økende mengde snø vestover i regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i forbindelse med skarelag høyt i snødekket. Den siste perioden har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette.

Det finnes lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken som er dekket av hard og bærende snø. Lagene vurderes som for vanskelige å påvirke til at det er et skredproblem.

I solvendte heng er det observert naturlig utløste våte skred.

Fjellvær

Tirsdag 26 april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -14 °C til -2 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Onsdag 27 april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -11 °C til -2 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS