Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 13.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Betydelige mengder fokksnø ligger over vedvarende svakt lag. Fjernutløsning er mulig. Unngå alt skredterreng!

Skredfarevurdering

Skredsituasjonen i regionen er fremdeles alvorlig! Leområder har nå betydelige mengder med fersk, ustabil fokksnø. I tillegg har fokksnøen lagt seg over vedvarende svakt lag av kantkornet snø. Værprognosene tilsier lite endring av skredfaren, selv om faren for naturlig utløste skred avtar. Skytende sprekker og drønn i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor! Fjernutløsning av skred er også mulig.
Det finnes også flere kantkornlag dypere i snødekket. De kan påvirkes der snødekket er tynt og ved stor tilleggsbelastning.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. januar 2021

Snøoverflaten tirsdag 12.01. Snøoverflaten er generelt preget av kraftig vind fra nord og vestlig retning. I leområder og et stykke ned i skogen vil man kunne finne mykere snø. Utsatt terreng har lite snø og kan være avblåst ned til gamle skarelag. Snøfordelingen i terrenget antas å være noenlunde jevn til tross for den kraftige vinden fra nord og vest siste to dager.

Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn og rim høyt i snødekket. Vind på lørdag og søndag har noen steder dekket kantkorn med fokksnø.
Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket rundt skarelag og ved bakken. De dypt begravde vedvarende svake lagene har vist seg vanskelig å påvirke, men vær oppmerksom på tynt snødekke og ved stor tilleggsbelastning.

Det har blitt rapportert om mange faretegn de siste dager. Skytende sprekker, drønn og naturlig utløste skred. Skredaktivitet har i all hovedsak foregått i østlig sektor og svakt lag i samtlige skred er kantkornet snø under fersk vindtransportert snø.
Tirsdag rapporteres det om naturlige utløst skredaktivitet ved Tyin i nordøstvendt terreng.

12.01 blåser det 15-20 m/s i høyfjellet i regionen med kraftig snøfokk.

Fjellvær

Tirsdag 12. januar 2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra nordvest. -21 °C til -12 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Onsdag 13. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -21 °C til -14 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS