Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 23.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Hold avstand til ferske fokksnøflak i høyden. Et svakt lag av kantkorn kan påvirkes, særlig der snødekke er tynt eller myk. Skredene som løsner kan bli store.

Skredfarevurdering

Litt nedbør som snø over 900 moh med vind opp til frisk bris fra sørvest. Mesteparten kommer i Vest Jotunheimen. Gunstige temperaturer vil gjøre at ferske fokksnøflak vil stabilisere seg fortløpende. I høyden vil det være lett å løse ut skred særlig bak rygger hvor vinden tar mest.

Et svakt lag av kantkorn litt lenger nede i snødekket er fortsatt intakt. Vær oppmerksom at både milde temperaturer og solpåvirkning kan gjøre det lettere å løse ut skred. Skred som løsner kan blir store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det er mye snø i terrenget etter nysnø forrige uke. På Høyfjellet er snødekke preget av kraftig vind og det finnes stort sett fokksnø av ulik hardhet. I skogen og på skjermede plasser finnes fortsatt mykere og løs snø.

Under siste store snøfall forrige uke ligger det et svakt lag av kantkorn med stor utbredelse. Det er sist observert drønn og bruddforplantning i dette laget mandag. Et gammelt kantkornlag ved bakken er intakt fra ca.1200 moh og opp, men ligger dypt begravd under hard fokksnø og er dermed svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 22.03.2023

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1800 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.03.2023

5-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om formiddagen. -10 °C til -3 °C på 1800 moh. Skyet. Økende til frisk bris sent om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS