Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 04.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med vedvarende svake lag i fjellet. Vær forsiktig i leområder med ferske nysnøflak øst og sør i regionen.

Skredfarevurdering

I Aust-Jotunheimen og Øvre Valdres er det fortsatt ventet litt nysnø, og her kan det dannes noen ferske nysnøflak i heng mot nordvest. Gunstig temperatur gjør at flakene stabiliseres relativt raskt, men de kan i en periode være lette å løse ut for en skiløper. I resten av regionen blir det stort sett oppholdsvær, og eldre flak ventes å ha stabilisert seg.

Dypere i snødekket finnes det svake lag av kantkorn som kan være mulig å påvirke for en skiløper. Vær spesielt forsiktig der snødekket er tynt.

Vær oppmerksom på at vinden og nysnøen de siste dager kan ha dannet store skavler i høyfjellet som kan brekke - spesielt om de blir utsatt for solinnstråling.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 3. mars 2024

Over ca. 1000 moh. har det blåst og kommet nysnø de siste dagene. Dette har dannet ferske fokksnøflak, særlig i nordvendte heng. Det er varierende hardhet i fokksnøen, noen steder mykere, noen steder hardere flak, med til dels dårlige bindinger imellom. Snøoverflaten er fuktet opp til ca. 1100 moh. På rygger er det delvis avblåst skare. Under ca. 800-1000 moh. er nedbøren kommet som regn.

Det finnes flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag dannet 2. februar. Ved bakken finnes det et eldre, velutviklet svakt lag av begerkrystaller.

Fjellvær

Søndag 3. mars 2024

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til 0 °C på 1800 moh. Skyet. Lite nedbør nord og vest i regionen.

Mandag 4. mars 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til mandag. Liten kuling fra sørøst. -9 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Lite eller ingen nedbør nord og vest i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS