Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 05.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng viss du høyrer drønnelydar eller ser at det sprekk opp i snødekket. Dette er teikn på at du påverkar vedvarande svakt lag.

Skredfarevurdering

Du kan løse ut snøskred på grunn av vedvarende svakt lag av kantkorn i snøen. De svake lagene ligger under flak av fokksnø eller skarelag og finnes i mange fjellsider. Observasjoner viser at enkelte skred kan bli store, men skredstørrelsen blir mange steder avgrenset av snømengdene i fjellet. Husk at også små skred kan skade deg hvis du blir ført mot oppstikkende steinar.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 4. desember 2023

Snøen er løs i skogen. Over tregrensa er snøoverflata vindpakka og hard
Vind har blåst vekk snø og oppstikkende formasjoner kan være bare, mens det har samla seg snø i leformasjoner og forsenkninger. Her kan det også være mulig å finne løsere snø.
Vind fra søraust har gjort at det finst mest snø i nord- og vestvendte heng.

Det er vedvarende svake lag av kantkorn og noen steder nedføyka rim i snøen. Observasjoner av drønn tyder på at dette fremdeles er et aktuelt skredproblem. Svært lave temperaturer og tynt snødekke gjør at hele snødekket er i ferd med å bli omdannet til kantkorn. På snøoverflata kan man finne snøkrystaller av både kantkorn og rim.

Forrige uke ble det fjernutløst et stort skred i Tamokdalen.

Fjellvær

Mandag 4. desember 2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest. -20 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 5. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS