Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 04.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Betydelig skredfare pga vedvarende svake lag i snøen. Skred kan løses ut på avstand. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Du kan løyse ut snøskred på grunn av vedvarande svakt lag av kantkorn i snøen. Dei svake laga ligg under flak av fokksnø eller skarelag og finst i mange fjellsider. Observasjonar viser at skred kan bli store. Men skredstorleiken vert mange stadar avgrensa av snømengdene i fjellet. Hugs at også små skred kan skade deg viss du vert ført mot oppstikkande steinar.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 3. desember 2023

Snøen er laus i skogen. Over tregrensa er snøoverflata vindpakka og hard
Vind har blåst vekk snø og oppstikkande formasjonar kan vere bare, medan det har samla seg snø i leformasjonar og forsenkingar. Her kan det også vere mogeleg å finne lausare snø.
Vind frå søraust har gjort at det finst mest snø i nord- og vestvendte heng.

Det er vedvarande svake lag av kantkorn og somme stadar nedføyka rim i snøen. Observasjonar av drønn tyder på at dette framleis er eit aktuelt skredproblem.
Svært låge temperaturar og tynt snødekke gjer at heile snødekke er i ferd med å bli omdanna til kantkorn. På snøoverflata kan ein finne snøkrystallar av både kantkorn og rim.

Fredag ble det fjernutløst et stort skred i Tamokdalen.

Fjellvær

Søndag 3. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Klarvær.

Mandag 4. desember 2023

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest. -20 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS