Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 22.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Enkelte skred kan løsne naturlig. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i ferske fokksnøflak. Liten kuling fra sørøst vil flytte tilgjengelig løs snø inn i leheng mot nord og vest. Enkelte skred kan løsne naturlig som følge av pålagring. Områder som får mye vind og har mye snø tilgjengelig for transport er mest utsatt.

Eldre fokksnøslak kan stedvis ligge på et svakt lag av kantkorn. Det skal en del til for å påvirke dette laget, men eventuelle skred kan bli store. Det er generelt stor usikkerhet knyttet til utbredelsen og utløsbarheten til det svake laget. Drønn og skytende sprekker er tydelige tegn på at det svake laget er til stede.Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. februar 2024

I helgen som var kom det nysnø i regionen. Under tregrensen er det mye løs og ubunden snø. Over tregrensen har vind, hovedsakelig fra nordvest, ført til vindpakket snø av varierende hardhet i leheng mot sør og øst. Under den siste fokksnøen er snødekket hardt, og preget av perioden med kraftig vind fra sørøst tidligere i februar. I bunn av snødekket ligger det en solid mildværspakke fra mildværet i slutten av januar, som gikk opp til ca. 800-1000 moh.

Rundt skarelaget fra 29. januar er det observert vedvarende svakt lag av kantkorn.

Tirsdag ble det rapportert om svært mye løssnø og skytende sprekker nord for Atlevatnet. Mildværet i starten av uken gikk opp til ca. 800 moh. og førte til en tynn mildværsskare.

Fjellvær

Onsdag 21. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -12 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 22. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS