Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms torsdag 23.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Kaldt og klart gir lite endring i skredfaren. Fokksnø fra onsdag trenger tid på å stabilisere seg og en person kan løse ut skred enkelte steder.

Sola kan gjøre at små skred løsner av seg selv i bratt terreng.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under hard snø og er vanskelig å påvirke. Men vær oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt, og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det er store lokale variasjoner i snøoverflaten. Snøoverflaten er generelt vindpåvirket over tregrensen med vindpakket hard fokksnø. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs ubunden snø.

Det finnes stedvis kantkornlag rundt gammel mildværsskare. Disse lagene ligger generelt dypt i snødekket og er svært vanskelig å påvirke de alle fleste steder, noe som forklarer fravær av faretegn som drønn. Det kan likevel ikke utelukkes at de kan påvirkes enkelte steder der snødekke er tynt eller med veldig store tilleggsbelastning.

Andre steder i regionen har vedvarende svake lag ikke blitt funnet i det siste.

På søndag ble det observert et stor skavlbrudd i Tamokdalen.

Fjellvær, 22.03.2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stille/svak vind fra øst, endring til bris fra øst om kvelden. -18 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 23.03.2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -25 °C til -15 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS