Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 12.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
De ferske fokksnøflakene kan være svært ustabile. I tillegg finnes det vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Økende vind og nysnø vil fortsette å danne ferske fokksnøflak, i hovedsak vest-nordvest-vendte leheng. Stedvis kan flakene være svært lett å løse ut. Flakene ligger flere steder på rim/kantkorn som ble dannet i overflaten i forrige uke. Det er lokale forskjeller på hvor vinden har tatt, og dermed vil utbredelsen av ferske flak variere.

Det finnes også flere vedvarende svake lag dypere i snødekket som kan påvirkes, og potensielt gi store skred, i verste fall svært store skred. Det vil være lettest å påvirke de dype svake lagene der snødekket er tynt. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor.
Vær obs på de ferske flakene vil kunne føre til at dypere svake lag blir mer aktive, samt at skred i den ferske fokksnø kan igjen løse ut skred på de dypere vedvarende svake lagene.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. februar 2024

Snødekket er vindpåvirket på utsatte plasser. Siste dagene har det vært vind fra østlig retning. Forrige helg kom det mye snø og kraftig vind fra vest. Der det har vært mye vind er det avblåst ned til skarelagt fra 2.2, som går opp til ca. 1400 moh. I Sogndalsdalen er mildværsskare fra 2.2. tykkere enn i Jostedalen.

Kuldeperiode forrige uke ga rim/kantkorn i overflaten, som nå er føyket ned flere steder. I tillegg kan det ha utviklet seg kantkorn rundt skarelag fra 2.2., men trolig er det ikke velutviklet enda.
Det er også dypere vedvarende svake lag i snødekket, både rundt skarelag fra 16.des. og ved bakken. Disse har resultert i store og svært store skred, som forrige helg under uværet.

Automatisk detektert skred i Veitastrond i sv-vendt heng lørdag og et personutløst skred i skoggrensa i Bjørnaholten.

Fredag ettermiddag tok vinden seg opp og lørdag ble det meldt om kraftig snøfokk på toppene og dannelse av ferske ustabile flak i leheng og skytende sprekker i Sogndalsdalen.

Fjellvær

Søndag 11. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -17 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 12. februar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -13 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS