Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 12.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag av rim under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Det finnes flere svake lag av kantkorn og rimkrystaller i snødekket. Det kan være lett å løse ut skred på disse lagene. Hvis man finner områder med større sammenhengende flak, kan det være mulig å løse ut middels store skred.

Generelt lite snø i terrenget vil begrense utbredelsen av problemet.

Husk at selv små skred kan få store konsekvenser på grunn av oppstikkende stein.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. desember 2023

Det er varierende snødybde. Det er avblåst på rygger og vindutsatte steder til fjells, det er mest snø i skjerma formasjoner. Det er fortsatt lite snø i bunn av dalen men fra 700 moh og oppover er skiføret bedre.

Mye av snødekket består nå av kantkorn. Det har vært en lang periode med kulde og mye av snødekket har altså blitt omdannet. Fokksnøflakene som ble dannet for et par uker siden har også blitt til dels omdannet til kantkorn. Men det finnes fremdeles flak av ulike tykkelse og hardhet som lett lar seg løse ut på svake lag. Det har startet å bygge seg opp overflaterim i alle himmelretninger. Kantkorn i snødekket og overflaterim kan skape et problem ved neste snøfall.

Det ble utløst ett snøskred (størrelse 1) ved Kvam søndag.

Det har blitt observert drønn i snødekket ved Hodlekve mandag og ved Hafslo lørdag.
Det har kommet noe få centimeter snø helt øst i regionen de siste dagene. Det finnes snø tilgjengelig for transport i alle himmelretninger.


Fjellvær

Mandag 11. desember 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -20 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra øst. -23 °C til -11 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS