Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 26.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk vindtransportert snø. Drønnelyder tyder på at du kan løse ut skred i et vedvarende svakt lag, særlig i områder rundt skoggrensa.

Skredfarevurdering

På grunn av gunstig temperatur forventes at den vindtransporterte snøen har stabilisert seg ytterligere, og at det nå skal mer til å løse ut skred i fokksnøen. Vær likevel varsom i bratt terreng der vinden har dannet flak. I tillegg til å være dårlig skiføre, vil snøen enkelte steder kunne løsne som flak.
Jokeren i regionen er kantkonlaget i forbindelse med skarelag fra 2/2.
Snø og vindtransport har på ny økt belastningen på dette laget. Det trenger tid til å tilpasse seg den økte belastningen. Fjernutløste skred og rapporter om drønnelyder viser på at laget kan påvirkes, særlig der snødekke er tynt eller mykt.

Enkelte naturlig utløste løssnøskred forventes.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 25. februar 2024

Kraftig snøvær fredag. Som regn i de laveste områdene nær fjorden. Vindutsatte områder har fortsatt lite snø, ellers har terrenget blitt jevnet ut noe mer. Stedvis vindpåvirket, myk snøoverflate over skoggrensa.

Rundt skarelaget fra 2.2 finnes det et godt utviklet kantkornlag. Dette laget har gitt fra seg tydelige drønn mange steder og vist evne til bruddforplantning. Senest tirsdag i Sogndal viste laget bruddforplantning og ga fra seg drønnelyder i tynt snødekke.

Det er observert et størrelse 2, skiløperutløst skred i nordsiden på Blåfjellet i Sogndalsdalen lørdag.
Våte løssnøskred observert på veien inn mot Veitastrond fredag og lørdag.
På ettermiddagen lørdag ble det fjernutløst et størrelse 2-3 skred fra tynt snødekke i østsiden på Oksli, ned mot Tverrelvi, ved Fjærlandstunellen.

Det er observert drønn flere steder i regionen som tyder på forplantningsevne i kantkornlaget.

Fjellvær

Søndag 25. februar 2024

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -14 °C til -5 °C på 1400 moh.

Mandag 26. februar 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS