Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 22.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå fersk fokksnø som har dannet seg i nordvestvendte heng. Drønnelyder tyder på at du kan løse ut skred i et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

En enkel skiløper kan løse ut skred både i fersk fokksnø og på vedvarende svakt lag.
Mest vind på natten og om ettermiddagen. Til tross for høy temperatur, forventes det en del snøtransport med vind fra sørøst. Det vil danne seg ferske fokksnøflak i nordvestvendte heng. Høy temperatur vil virke stabiliserende, men fokksnøen vil være lett å påvirke mens det blåser. Se opp for tegn på vindtransportert snø på snøoverflaten for å unngå disse områdene.
Det vedvarende kantkornlaget i forbindelse med skare kan påvirkes der snødekke er tynt eller mykt. Drønnelyder må tas på alvor.
Under mildværsgrensen og der sola titter frem, forventer vi at våt løssnøskredaktivitet vil fortsette.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. februar 2024

Det har kommet ganske mye nysnø forrige uke, men regn i de laveste områdene nær fjorden. Vindutsatte områder har fortsatt lite snø, ellers har terrenget blitt jevnt ut noe mer. Mildværet de siste dagene har påvirket snødekke opp til omtrent 1000 moh, og de øverste lagene er fuktig. Snødekke blir gradvis fuktigere jo lenger ned en kommer. Under fuktig nysnø finner man ulike tegn av helgens vindtransportert snø.

Forrige uke ble både løs nysnø, overflaterim og overflatenær kantkorn snødd og føyket ned mange steder. Observasjon fra Sogndal tirsdag tyder på at dette skredproblem er i ferd med å stabilisere seg.
Rundt skarelaget fra 2.2 finnes det et godt utviklet kantkornlag. Dette laget har gitt fra seg tydelige drønn mange steder og vist evne til bruddforplantning. Senest tirsdag i Sogndal viste laget bruddforplantning og ga fra seg drønnelyder i tynt snødekke. Begge problemene slåes sammen til ett.


Det er observert drønn flere steder i regionen som tyder på god forplantningsevne i kantkornlaget.

Fjellvær

Onsdag 21. februar 2024

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til onsdag. Bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Om kvelden kortvarig sterk kuling til liten storm.

Torsdag 22. februar 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest vind om natten og om kvelden, og mest vind i sør. Roligere midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS