Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 23.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Hold avstand til ferske fokksnøflak i høyden. Et svakt lag av kantkorn kan påvirkes, særlig der snødekke er tynt eller myk. Skredene som løsner kan bli store.

Skredfarevurdering

Det ventes jevnt nedbør utover dagen som går over til regn på ettermiddagen opp til 900 moh. Det kommer mest nedbør vest i regionen (Luster, Sogndal, Balestrand). I høyden vil det være lett å løse ut skred noen få utsatte steder, sånn som bak rygger.

Et svakt lag av kantkorn litt lenger nede i snødekket er fortsatt intakt. Vær oppmerksom at både regn og milde temperaturer kan gjøre det lettere å løse ut skred. Skred som løsner kan blir store.

I lavlandet kan det går naturlig utløste våte skred. Sannsynligheten for det øker i løpet av dagen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det er mye snø i terrenget etter nysnø forrige uke. På Høyfjellet er snødekke preget av kraftig vind og det finnes stort sett fokksnø av ulik hardhet. Temperatursvingninger og en del sol siden helgen har gitt fuktig snø i lavere strøk og skare som går til topps i sørvendte heng.

Et svakt lag av godt utviklete kantkorn over mildværsskare har trolig vært ansvarlig for mesteparten av skredaktivitet i begynnelsen av uken. Denne skredaktiviteten tyder på at kantkornlaget har mest utbredelse rundt tregrensen og opp til ca. 1200 moh.Mandag er det observert noen mindre tørre flakskred både naturlig utløst og utløst av skavlbrudd og mange små løssnøskred. Mandag er det sendt inn en observasjon av et stort skred i Eitrebotn med uvisst tidspunkt. Kraftig bruddforplantning tyder på at det gikk på kantkorn over skarelag. Mandag er det sprengt nedd en del skred opp til str.4 i Låvisdalen .

Mandag er det observert ferske glidesprekker under Grånipa.

Fjellvær, 22.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.03.2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Ny vindøkning til kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS