Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 29.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Store skred kan gå naturleg, både som tørre skred i fjellet og våte skred under mildvêrsgrensa.

Skredfarevurdering

Det kan gå store naturleg utløyste skred. Over mildvêrsgrensa kan det gå store flakskred når snø bles inn i leheng, både i fokksnøen i seg sjølv, men også for at snøen aukar belastninga på vedvarande svake lag djupare i snødekket. Fjernutløysing av skred er mogleg. Under mildvêrsgrensa kan det gå våte laussnø og flakskred når snø frå dei siste dagane blir våt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. februar 2024

Onsdag er det nedbør og vind i regionen, og mildvêrsgrensa når i alle fall opp til 700 moh. Snøoverflata består av fokksnø av ulik hardheit og laussnø i skjerma terrengformasjonar i fjellet. Under mildvêrsgrensa er det fuktig eller våt snø og bart lengst ned mot fjorden.

Rundt eit skarelaget danna under mildvêr 2. februar er det eit godt utvikla kantkornlag. Dette har den siste tida gitt fareteikn som drønn og har god evne til brotforplanting i testar.

Onsdag vart eit flakskred løyst ut i Sogndalsdalen.

Fjellvær

Onsdag 28. februar 2024

14 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 29. februar 2024

16 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -6 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS