Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene fra helga ligger stedvis på kantkorn og gjør ferdsel i skredterreng krevende. Problemet finnes hovedsakelig i heng mot nord og vest, men kan ligge i flere himmelretninger. Der fokksnøflakene er harde vil svake lag være vanskeligere å påvirke enn i mykere bundet fokksnø. Få faretegn betyr ikke at det er trygt og hvis skred først løsner kan de bli store.

Gamle vedvarende svake lag rundt skare vurderes som vanskelig å løse ut de fleste steder, men vær obs på at skaren kan ligge høyt i snødekket der nysnøen har blåst bort.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Snøoverflaten er tydelig påvirket av kraftig vind helt siden fredag. Hovedsakelig fra sørøst. Vinden har flyttet snø inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. Noen steder også vindpåvirket i skogen. Løs snø i godt skjermet terreng. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Kaldt klart vær i uka som var, førte til oppbyggende omdanning i snøoverflaten. Kantkorn ble funnet under fokksnøen senest 13.2. Noen steder har det også dannet seg kantkorn under det øverste skarelaget (dannet 2. feb), men det virker ikke aktivt nå.

I indre høyereliggende deler av regionen, typisk på Strynefjellet, finnes det vedvarende svake lag i form av begerkrystaller i bunn av snødekket. Disse regnes som svært vanskelig å løse ut.

Snøvær tirsdag/onsdag har gitt et dryss av nysnø i store deler av regionen. Kraftigere vind enn meldt i høyden onsdag. Observasjoner fra Gloppen tirsdag forteller om fortsatt ustabil lagdeling under fokksnøen.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 15. februar 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS