Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 14.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Fokksnøflakene fra helga ligger stedvis på kantkorn og gjør ferdsel i skredterreng krevende. Problemet finnes hovedsakelig i heng mot nord og vest, men kan ligge i flere himmelretninger. Der fokksnøflakene er harde vil svake lag være vanskeligere å påvirke enn i mykere bundet fokksnø. Få faretegn betyr ikke at det er trygt og hvis skred først løsner kan de bli store.

Vest i regionen kan nysnø og litt vind fra SV danne ferske flak som er lette å løse ut onsdag. Det er fjella i Sunnfjord som er mest utsatt. Her kan en person løse ut skred, hovedsakelig i nordøstvendte heng.

Gamle vedvarende svake lag rundt skare vurderes som vanskelig å løse ut de fleste steder, men vær obs på at skaren kan ligge høyt i snødekket der nysnøen har blåst bort.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. februar 2024

Vind opp i stiv kuling sist helg, hovedsakelig fra sørøst, har flyttet snø inn i leheng og dannet fokksnøflak av varierende hardhet. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø. Før vinden tok seg opp var det mest snø i østvendte heng, og mye løs og fin snø i overflaten. Vestvendt terreng var mer vindpåvirket og noen steder avblåst ned til skare. Mildvær tidlig i februar fuktet snødekket høyt til fjells.

Kaldt klart vær i uka som var, førte til oppbyggende omdanning i snøoverflaten. Kantkorn ble funnet under fokksnøen senest 13.2. Noen steder har det også dannet seg kantkorn under det øverste skarelaget (dannet 2. feb).

I indre høyereliggende deler av regionen, typisk på Strynefjellet, finnes det vedvarende svake lag i form av begerkrystaller i bunn av snødekket. Disse regnes som svært vanskelig å løse ut.

Observasjoner fra Gloppen tirsdag forteller om fortsatt ustabil lagdeling under fokksnøen.

Fjellvær

Tirsdag 13. februar 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Frisk bris fra sør. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 14. februar 2024

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS