Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 15.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind og snø gir økende skredfare. Skred kan løsne naturlig. Unngå skredterreng, og spesielt leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned.

Skredfarevurdering

Økende vind i kombinasjon med nedbør vil flytte nysnø inn i leheng. Der flakene ligger på et svakt lag av nedføyket rim og kantkorn vil det være spesielt lett å løse ut skred, og noen skred kan løsne naturlig. Vær obs på faretegn som drønn og skytende sprekker. Der det kommer mest snø kan enkelte skred bli store.

Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket. Generelt er det vanskelig å påvirke disse, men sannsynligheten er størst der snødekket er tynt. Enkelte store skred kan ikke utelukkes. Problemet har størst utbredelse i leheng mot nord og vest, der det ble dannet fokksnøflak i helgen, og der det ligger gammel snø fra oktober på bakken.

Under mildværsgrensen kan det gå små våte skred der det kommer regn på nysnø om ettermiddagen/kvelden.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. desember 2023

Det ligger snø til fjorden med gradvis økende snømengde opp til tregrensa.
Over ca 700 moh ligger et eldre snødekke fra oktober i bunn. Over denne sålen ligger det nå fokksnø av ulik hardhet. Det er godt skiføre og stedvis løs og fin snø i skjermede formasjoner til fjells og i skogen. Det er lite snø på rygger og vindutsatte steder i fjellet.

Det er svake lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket som ligger over snøpakka fra oktober. Et svakt lag av nedføyket rim og kantkorn kan finnes høyere i snødekket, under den siste fokksnøen.

Fjellvær

Torsdag 14. desember 2023

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til sørlig liten kuling.

Fredag 15. desember 2023

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS