Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane mandag 11.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær varsom der vinden har dannet ferske fokksnøflak. Her kan overflaterim eller kantkorn ha føyket ned.

Skredfarevurdering

Mange steder er det gamle snødekket stabilt, men vær obs på at det enkelte steder er mulig å løse ut skred i vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket. Sannsynligheten er størst der snødekket er tynt. Problemet har størst utbredelse der det ligger gammel snø fra oktober ved bakken.

Vind i fjellet lørdag dannet noen små fokksnøflak. Disse flakene kan være lette å påvirke også mandag, særlig om de ligger over svake lag av rim eller kantkorn.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2023

Det ligger snø til fjorden med gradvis økende snømengde opp til tregrensa. Det er over en uke siden siste snøfall av betydning
Over ca 700 moh ligger et eldre snødekke fra oktober i bunn. Over denne sålen ligger det nå fokksnø av ulik hardhet. Det er godt skiføre og stedvis løs og fin snø i skjermede formasjoner til fjells og i skogen. Det er lite snø på rygger og vindutsatte steder i fjellet.

Det er svake lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket som ligger over snøpakka fra oktober.
Det er rapportert om drønn i snødekket flere steder i regionen siste uka, som viser at det noen steder er lett å påvirke svake lag.

Det er observert ett lite skiløperutløst skred i Sunnfjord lørdag.

Fjellvær

Søndag 10. desember 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra sørøst. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. desember 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -19 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS