Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane torsdag 23.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Stor usikkerhet i hva snøen tåler. I fjellet finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær forsiktig på tynt snødekke samt i myk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut store skred på vedvarende svake lag av kantkorn. Vær oppmerksom på at varmen kan svekke bindinger ned mot svake lag. Spesielt utsatt er konvekser (kuler) og overgang mellom tynt og tykt snødekke.

I høyden kan det være lett å løse ut små fokksnøflak på utsatte plasser som følge av litt vind i den nye snøen. Mest utsatt er under rygger og skar der vinden tar mest.
Der sola får tak kan det være lett å løse ut mindre løssnøskred i bratte heng. Faren øker utover dagen når snøen blir løs og våt.

Temperaturen ventes å variere gjennom døgnet. Faren for snøskred vil være lavest på morgenen når snødekket er gjenfrosset.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det har kommet mye snø i mars. I fjellet kommer det stadig påfyll med snø og sterk vind fra sør. Mye fokksnø er flyttet over i heng mot nord men terrenget styrer vinden og det ligger fokksnø i flere himmelretninger. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig høyt opp. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Det er dannet svake lag av kantkorn rundt skarelag relativt høyt i snødekket. Lagene viser varierende grad av ustabilitet. Det har vært mange observasjoner på fjernutløste skred, drønn og skytende sprekker i Sunnfjord. I helga gikk det store skred helt nord i regionen, mens på Strynefjellet gir laget færre faretegn. Observasjoner etter helgen viser at laget fortsatt har egenskapene som skal til for å forplante et brudd.

Fjellvær, 22.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -5 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 23.03.2023

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sør om formiddagen. -7 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Ny vindøkning til kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS