Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 24.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Regn aukar skredfaren. Unngå ferdsel i og under bratte heng med mjuk våt snø. Hald avstand til skavlar og fjellsider med glidesprekkar.

Skredfarevurdering

Mildvær og regn gjør at snøoverflata vil være myk og løs. I bratt terreng er det lett å løse ut løssnøskred. Naturlig utløste løssnø- og flakskred forventes. Små og middels store skred er mest aktuelt, men glideskred kan bli store. Glideskred kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glideskrekker. De fleste glideskred i sørvendt terreng har allerede gått, og det er mest fare for dette i nord- og østvendte fjellsider.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Store deler av snødekket er smelteomvandlet og homogent. Men søndag vert det meldt om mykje vatn i snøen under 1300 moh. Det er fortsatt mye snø i fjellet. Snøgrensa er omtrent på 500 moh, høyere i sørvendte hellinger.

I høgtliggande breområder både i Nordfjord og Sogn har det vore observert drønn i snøen dei siste dagane. Observasjon i Sogn tilseier at det er laus smelteomvandla snø som kollapsar.

Fjellvær, 23.05.2022

16 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1900 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. 0 °C til 7 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis liten kuling.

Fjellvær, 24.05.2022

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra sørøst. 0 °C til 7 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling utsatte steder utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS