Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland søndag 05.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Naturlig utløste skred kan forekomme og du må forvente å kunne løse ut skred ved ferdsel i bratt terreng.

Skredfarevurdering

Faren for naturlig utløste skred ventes å øke. Kraftig vind i kombinasjon med opp mot 25 cm nysnø vil danne store flak i leformasjoner. Flakene legger seg på et allerede ustabilt snødekke og skredene kan bli store. En person må regne med å løse ut skred i bratt terreng.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 04.02.2023

Det har vært rolig vær og ingen nedbør av betydning de siste dagene. Siste større snøfall kom i starten av uken. I høyden preges snøoverflaten av vind mange steder, med fokksnø av ulik hardhet. I formasjoner som er skjermet for vind ligger det en god del løs snø på overflaten.

Det har utviklet seg et lag av kantkorn høyt i snødekke. Det har også dannet seg rim på overflaten etter kaldt og klart vær.

Fjellvær, 04.02.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Liten kuling fra sør, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Usikker nedbørprognose. Stigende temperatur om kvelden.

Fjellvær, 05.02.2023

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til søndag. Liten kuling fra sør, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS