Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland lørdag 04.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Mer ustabile forhold utover dagen. Du må forvente å kunne løse ut skred ved ferdsel i bratt terreng.
  • Størst fare fra lørdag formiddag

Skredfarevurdering

Skredfaren ventes å øke utover formiddagen når vinden øker. Vinden vil flytte den løse snøen og danner flak over et ustabilt lag. En person må regne med å kunne løse ut skred i bratt terreng. Skred vil løsne på grunn av et svakt lag av kantkorn og/eller rim som ligger høyt i snødekket. Faren vil være størst der vinden har pakket overliggende snø til hardere flak.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 03.02.2023

Det har vært rolig vær og ingen nedbør av betydning de siste dagene. Siste større snøfall kom i starten av uken. I høyden preges snøoverflaten av vind mange steder, med fokksnø av ulik hardhet. I formasjoner som er skjermet for vind ligger det en god del løs snø på overflaten.

Det har utviklet seg et lag av kantkorn høyt i snødekke. Det har også dannet seg rim på overflaten etter kaldt og klart vær.

Fjellvær, 03.02.2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fjellvær, 04.02.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Liten kuling fra sør, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -22 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Usikker nedbørprognose. Stigende temperatur om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS