Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland mandag 26.02.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Litt nysnø fører til ustabile nysnøflak i enkelte leområder, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Det kommer litt nysnø. Vær forsiktig i bratt terreng der nysnøen eventuelt legger seg som myke flak.
At nysnøen sprekker opp rundt skia er et typisk tegn på snøen har bundet seg til flak, da kan det være lett å løse ut små skred.

I tillegg kan det hende fokksnøen fra helgen enkelte steder fortsatt er ustabil. Det har blåst mye fra sør den siste tiden, så det er størst utbredelse av fokksnø i nordvendte heng.

Vær obs på at dersom du ser snøfokk eller mye vindtegn i snøen er det mer vind enn varslet. Da kan det fort dannes ustabile fokksnøflak. Dette vil føre til økt skredfare der fokksnøen legger seg.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 25. februar 2024

Opp til omtrent 500 moh er det gjennomslagskare som gjør skiføret krevende.
Ca 500 moh og opp er det stort sett fuktig snø eller myk fokksnø. Utsatte steder avblåst ned til mildværsskaren som ble dannet i slutten av januar.

Det finnes lag av kantkorn i snøen, men de er avrundet eller skjult av hard fokksnø/skare og regnes ikke som et aktivt skredproblem lenger.

Fjellvær

Søndag 25. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør. -11 °C til -3 °C på 1100 moh.

Mandag 26. februar 2024

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Bris fra sørvest. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS