Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland torsdag 23.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk fokksnø. Kraftig vind først på dagen gjør at skred kan løsne av seg.
  • Størst fare til og med torsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Sterk vind fra nordøst gjennom formiddagen vil flytte snø inn i nye leområder og danne ferske fokksnøflak. Der det blåser mest kan enkelte skred løsne av seg selv. Faren for dette blir mindre når vinden roer seg, men en skikjører kan fortsatt løse ut skred.

Solen kan føre til at små skred løsner av seg selv i bratte solsider.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under hard snø og er vanskelig å påvirke. Vær likevel oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 22.03.2023

Det er nysnø til havnivå i hele regionen. Under skoggrensen og i skjermet formasjoner er det generelt løs ubunden snø og fine skiføre. Over skoggrensen og i åpne område er det stor lokale forskjeller i hvor vindpreget snøoverflate er, alt fra myk til harde fokksnø ettersom hvor vindutsatt terreng formasjonen er.

Kalde temperatur forrige uke kan ha ført til dannelse av vedvarende svake lag rundt skarelag under fokksnø.
Det er usikkert i hvor stor grad dette har utviklet seg til et reelt skredproblem enda, vi har fått inn få faretegn på dette så langt.

På søndag meldes det om kraftig snøfokk på fjellet.

Fjellvær, 22.03.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til stiv kuling fra øst om kvelden. -17 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør sørøst i regionen

Fjellvær, 23.03.2023

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordøst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS