Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Heiane søndag 13.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut skred på vedvarende svake lag høyt i snødekket. Vær også varsom i brattheng med våt snø og der det er fokksnøansamlinger i høyden.

Skredfarevurdering

OPPDATERT lørdag ettermiddag: observasjoner av kantkorn og rim nær overflaten og rapporter om at det er lett å løse ut skred på dette laget gjør at vi inkluderer det som et nytt skredproblem. Det kan være svært lett å løse ut skred på vedvarende svake lag høyt i snødekket.

Der snøoverflata blir våt i løpet av dagen, vil det være lett å løse ut små våte løssnøskred i bratt terreng . Enkelte våte løssnøskred kan også løsne naturlig.

Det ventes at den ferske fokksnøen har fått stabilisert seg noe og at det generelt skal stor tilleggsbelastning til for å løse ut skred i denne.

Økende vind mot kvelden kan gi økende faregrad, der det dannes ferske fokksnøflak. Men det er usikkert hvor mye tilgjengelig snø der er igjen å flytte på.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 12. mars 2022

Over tregrensa er snødekket vindpåvirket i varierende grad. I formasjoner skjermet for vind kan du finne løsere snø. Stedvis solskare i bratte solvendte heng, som mykner opp om sola tar på dagtid. Det er nå godt med snø i hele regionen, og særlig øst- og nordvendte leområder har samlet store mengder snø.

Det er observert rim og kantkorn høyt i snødekket, flere steder i regionen. Nå sist under mildværsskare. Hvis dette snør ned kan det bli et problem. Det er også rapportert om noen naturlig utløste skred og drønn, som kan indikere vedvarende svake lag.

Torsdag ble det utløst et størrelse 2 skred av skiløper i nordvendt terreng på Sandaknuten.

Observasjoner ved Sirdal lørdag forteller om kraftig vind, men lite snø tilgjengelig for vinden.

Fjellvær

Lørdag 12. mars 2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Sterk kuling fra øst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 13. mars 2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst, endring til stiv kuling fra øst om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Om kvelden periodevis sterk kuling utsatte steder

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS