Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Heiane søndag 14.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng der vedvarende svakt lag har føyket ned. Drønn og skytende sprekker i snødekket er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er fremdeles lett å løse ut skred i områder med fokksnø som ligger over svakt lag av kantkorn. Økende vind mot kvelden vil gi vindtransport og dannelse av ferske fokksnøflak, og skjerper skredfaren.
I områder med lite vindpåvirkning er skredproblemet mindre.

Det er fremdeles også mulig å påvirke et dypere svakt lag av kantkorn i det eldre snødekket, spesielt der snødekket er tynt som mot rygger og konvekser. Men dette er vanskeligere å påvirke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. februar 2021

Snøoverflaten er mange steder preget av kraftig vind og består av harde fokksnøflak i fjellet. På rygger og andre vindutsatte områder er det lite snø, mens i enkelte skjerma formasjoner og i skogen ligger det fremdeles noe løs snø.
Østlige deler av regionen har generelt både mer og løsere snø.

Det ligger stedvis rim og kantkorn under den siste fokksnøen. Det er også kantkorn over skarelag dypere i snødekket., men dette er vanskelig å påvirke.

Fjellvær

Lørdag 13. februar 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nord. -17 °C til -9 °C på 1100 moh. Klarvær.

Søndag 14. februar 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra øst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -17 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS