Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger torsdag 18.04.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Om ettermiddagen kommer det litt nysnø og vind i fjellet. Det kan dannes flak av vindtransporter snø som kan være lett å løse ut.

Skredfarevurdering

Om ettermiddagen kommer det nedbør som snø i høyden. Kombinert med litt vind kan det legge seg opp små flak av vindtransportert snø i enkelte nordvendte terrengformasjoner. Omfanget er nok svært begrenset, men vær ekstra obs på at den nye snøen kan legge seg over lag av rim og kantkorn. Vindtransportert snø som legger seg over rim og kantkorn kan være svært lett å løse ut. Eldre flak av fokksnø har stort sett stabilisert seg.

I sørvendt terreng vil det våte og fuktige snødekket fryse til.

Hold avstand til skavler og unngå opphold under sigesprekker. Både skavlbrudd og glideskred er vanskelig å forutse.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 17. april 2024

Tirsdag var det påskeskiforhold i Røldal. Snøen i vest- og sørvendte sider mykes opp av solen. I nord- og vestvendt terreng ligger det enkelte steder bitte små lommer av innblåst flokksnø, ellers mye skare.

Mildværet i forrige uke påvirket hele det daværende snødekket opp til 1300 moh.

I lavlandet er det generelt lite snø. I ytre deler av regionen går snøgrensen på 700 moh, og det er generelt lite snø som er ujevnt fordelt i terrenget.

Flere steder i regionen er det observert rimkrystaller og kantkornet snø i overflaten i nord- og vestvendt terreng over 1300 moh. I tillegg er det en tydelig temperaturgradient i snødekket som vil gjøre at det fortsetter å utvikle seg rim og kantkorn i og nær overflaten.

Fjellvær

Onsdag 17. april 2024

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest. -13 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 18. april 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 700 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -16 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS