Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 16.03.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lett å løse ut skred i ferske fokksnøflak som ligger på nedsnødd rim høyt i snødekket. Fjernutløsning kan være mulig. Vær obs ved drønn eller skytende sprekker.

Skredfarevurdering

Nordøst kuling vil gi vindtransport og legge opp fokksnøflak i leterreng. Det vil føre til ekstra belastning på nedføyket rim/kantkorn og det kan være lett for en skiløper å løse ut skred. Fjernutløsning kan være mulig.

Hvis sola kommer fram kan det gå enkelte naturlig utløste, våte skred i bratte solhellinger.

Over ca. 1200 moh finnes det aktive kantkornlag lenger ned i snødekket som kan la seg påvirke av skiløpere. Det må fremdeles tas høyde for at kantkorn kan påvirkes enkelte steder, spesielt på tynt snødekke. Skredene kan bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 15. mars 2024

Fredag er det snøfall i regionen, og ganske rolig vind.
Under nysnøen er snødekket generelt preget av smelteformer under 800-1000 moh. Over dette stort sett tørr og lite smeltepåvirket snsø. En del vind torsdag ga snøtransport og det er dels vindpakket med flakdannelser i leområder mot øst, særlig høyt opp i fjellet hvor snøen har holdt seg helt tørr.
I lune områder og groper er det løs snø. utsatte rygger var torsdag avblåst ned til overflatekant som gi blank overflate og godt skiføre.

Under skarelag nede i snødekket finnes intakte kantkorn og begerkrystaller. Utbredelsen og hvor lett de vedvarende svake lagene kan påvirkes, varierer innad i regionen. Det har vært meldt om drønn i snøen i løpet av den siste uka, trolig som følge av kollaps i disse lagene. Skredproblemet vurderes fremdeles som aktuelt.

Det ble torsdag meldt om et ferskt skred i Hemsedal, øst for Skogshorn. Mest sannsynlig gått i mildvær natt til torsdag.

Torsdag var det vind fra sørvest og godt med snøtransport i fjellet.
Det er tidligere observert store rimkrystaller på snøoverflaten, også på hard fokksnø. Disse ser ut til å ha blitt snødd/føyket ned onsdag og torsdag og ligger som et aktivt lag under den siste snøen.

Fjellvær

Fredag 15. mars 2024

9 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest, endring til bris fra øst. -3 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Om kvelden nordøstlig fliten kuling.

Lørdag 16. mars 2024

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til lørdag. Liten kuling fra nordøst, endring til bris fra nordøst om kvelden. -14 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS