Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 17.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Oppdatert varsel, lørdag kl12.45: Krevende forhold på grunn av vedvarende svakt lag i snødekke og fersk fokksnø. Skred kan bli store. Faretegn må tas på alvor.

Skredfarevurdering

Oppdatert varsel, lørdag kl. 12:45: Forholdene er komplekse og krever forsiktige rutevalg. Bratt off-piste skikjøring krever kunnskap og erfaring.

Fredag og tidlig lørdag vil fokksnø danne flak i leformasjoner mot øst til sør, og det kan stedvis være lett å utløse skred.

Dypere i snødekket finner vi også flere vedvarende svake lag som kan påvirkes og potensielt gi store skred. Det vil være lettest å påvirke de dype svake lagene der snødekket er tynt. Vær derfor spesielt forsiktig i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 17. februar 2024

Det har kommet en del snø fra torsdag til fredag, 20 cm enkelte steder. Med moderat vind har det dannet seg noen myke flak i leterreng. Det er mye løs snø i skogen. Under denne ukas nysnø er snødekket temmelig vindpåvirket etter flere runder med vind og nedbør fra forskjellige retninger. Det ligger nå mest snø i lehellinger mot øst til sør.
Det finnes et skarelag fra 2/2 opp til rundt 1200 moh.

Det finnes kantkornlag ved bakken og i nærheten av eldre skarelag. Høyere opp også kantkorn under et tynt skarelag fra 2/2. På tynt snødekke kan en enkelt skiløper påvirke kantkornlag. Det viser observerte drønn i snødekket og flere skred som gikk 4.-5. feb. På tykkere snødekke skal det større belastning til for å kunne påvirke kantkornlag.

Det ble onsdag og torsdag observert flere drønn i snøen og skytende sprekker flere steder i Hemsedal. Torsdag ble det også meldt om funn av litt overflaterim enkelte steder i Hemsedal. Utbredelse og status for dette på fredag er usikker.

Fjellvær

Fredag 16. februar 2024

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Lavrykk passerer over Sør-Norge. Vindretning og -styrke er usikker og vil variere gjennom dagen.

Lørdag 17. februar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -15 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS