Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 15.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som potensielt kan gi store skred. Det kan også dannes ferske, ustabile nysnøflak.

Skredfarevurdering

Noe snø og økende vind vil gi økt belastning både på nysnø og på kantkorn i øvre del av snødekket der de finnes. Skred kan være lette å løse ut.

De vedvarende svake lag av kantkorn kan lettest påvirkes på tynt snødekke og med stor tilleggsbelastning på tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor. Skred kan potensielt bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. februar 2024

Mange steder ligger det nå en god del løs snø fra snøfallet mandag. Ellers er sødekket vindpåvirket etter svært sterk vind fra vest, og senere en del vind fra øst. Det ligger mest snø i lehellinger mot øst til sør.
Før snøfallet mandag var mye terreng og steiner fremdeles synlig i utsatt terreng for vestavinden.

Det finnes kantkornlag ved bakken og i nærheten av eldre skarelag. Høyere opp også kantkorn under et tynt regnskareag fra 2/2. På tynt snødekke kan en enkelt skiløper påvirke kantkornlag. Det viser observerte drønn i snødekket og flere skred som gikk 4.-5. feb. På tykkere snødekke skal det større belastning til for å kunne påvirke kantkornlag.

En del løssnøskred i bratt solhelling i Hemsedal onsdag.

Onsdag har litt vind fra sørvestlig retning tatt av løssnøen og lagt opp noen myke flak i leterreng. Det er observert noen mindre skred, sammen med drønn i snøen.
Også tirsdag flere drønn i snøen på tynt snødekke i Hemsedal.

Fjellvær

Onsdag 14. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -13 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet. Frisk bris utsatte steder.

Torsdag 15. februar 2024

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -19 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS