Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal tirsdag 02.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fokksnø da flak kan ligge oppå nedføyka svakt lag. Fjernutløsning av skred er mulig!

Skredfarevurdering

Det ventes rolige værforhold. Fokksnøflak dannet i helgen kan ligge oppå nedføyka overflaterim. Det er lett for en skiløper å løse ut middels store skred på dette laget.

Gamle kantkornlag i snødekket kan fortsatt påvirkes, men det skal nå generelt mer til. Utvis varsomhet der overliggende flak er tynne eller myke, særlig i og nær skoggrensa.

Fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt, og med flere svake lag i snødekket kan skred også fjernutløses.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 1. februar 2021

Snøoverflaten i høyden består nå stort sett av vindtransportert snø og fokksnøflak med varierende hardhet. Siste vindtransport var i helgen fra nordvest og vest.
I skoggrensa veksler overflata mellom løs snø og myke eller harde fokksnøflak. I skogen er det løs snø.

Det er observert vedvarende svake lag av kantkorn under den gamle fokksnøen mange steder i regionen. Laget varierer i tykkelse, slik at evnen til bruddforplanting varierer.
Rim observert før helgen har noen steder føyket ned med siste vindtransport fra nordvest. Laget har god bruddforplantningsevne - dette bekreftes av observasjon av fjernutløst flakskred.

Det har vært en del skredaktivitet siste tre døgn. Søndag gikk et naturlig utløst flakskred str 1 i et østvendt brattheng ved Leinenøsan og ved Hemsedal skisenter ble et str 1 flakskred fjernutløst.
Lørdag 30.01 ble det løst ut to str 2 skred i Grøndalen i Hemsedal vest og sørvest for Slettenøse i sør og sørøstvendt terreng mellom 1300 og 1150 moh.
Det gikk også et skiløperutløst skred ved Kyrkjebønøse lørdag.

Det er komplekse forhold med vedvarende svake lag og fersk fokksnø.
Søndag ble det observert stor utbredelse av overflaterim i Hemsedal. I samme område ble det registrert drønn i snødekket.

Fjellvær

Mandag 1. februar 2021

Oppholdsvær. -22 °C til -11 °C på 1400 moh. Klarvær.

Tirsdag 2. februar 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -19 °C til -13 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS