Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hallingdal torsdag 22.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå fersk fokksnø som dannet seg i nordvestvendte heng. Drønnelyder tyder på at du kan løse ut skred i et vedvarende svakt lag. Disse skredene kan bli store.

Skredfarevurdering

En enkel skiløper kan løse ut skred både i fersk fokksnø og på vedvarende svakt lag.
Mest vind på natten og om ettermiddagen. Til tross for høy temperatur, forventes det en del snøtransport med vind fra sørøst. Det vil danne seg ferske fokksnøflak i nordvestvendte heng. Høy temperatur vil virke stabiliserende, men fokksnøen vil være lett å påvirke mens det blåser.
Det vedvarende kantkornlaget i forbindelse med skare kan påvirkes der snødekke er tynt eller mykt. Drønnelyder må tas på alvor.
Dersom solen titter frem, kan det forventes små sol-utløste løssnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. februar 2024

Det har kommet mye nysnø i løpet av forrige uke. I skogen og i skjermete formasjoner ligger det fortsatt løssnø som byr på godt skiføre. I skoggrensen ligger det myke fokksnøflak og i høyden finner man hardere fokksnø og også avblåste områder. Snøen er fortsatt ujevnt fordelt i terrenget. Mest snø ligger i østvendte og sørvendte leheng.

Mest potent for tiden er et kantkornlag under mildværsskaren fra 2/2. Dette vedvarende svakt lag er ansvarlig for skredsyklusen forrige lørdag med mange person- og naturlig utløste skred. Laget har nå stort sett tilpasset seg vektøkningen fra helgen. Der snødekke er tykkere (øst- til sørvendt), er det vanskelig å påvirke kantkornlaget. Men i områder med tynt snødekke, eller der det overliggende flaket er mykt, vil det fortsatt være lett å påvirke.

I området Vesle Budalen, nord for Geilo, er det observert ett størrelse 2 skred med lang bruddkant som tyder på god bruddforplantning.

Det observeres fortsatt drønn i forbindelse med kantkornlaget.

Fjellvær

Onsdag 21. februar 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til onsdag. Bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 22. februar 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til torsdag. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS