Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 08.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. kraftig vind vil flytte på snø som er løs slik at skred kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Det er fare for naturlig utløste flakskred i leområder der det finnes tørr snø å flytte på for den kraftige vinden. Skredene vil imidlertid trolig bli begrenset i størrelse siden det er lite løs snø som vinden kan flytte på, og mildværet fører til at fokksnøflakene stabiliseres raskt.

Litt regn vest i regionen om kvelden kan føre til små våte løssnøskred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom en del snø forrige uke. Mandag kveld var det mildvær med plussgrader og regn høyt til fjells. Dette har fuktet snødekket, og tirsdag er det observert mye vann i snøen 260 moh ved Honningsvåg.

Fra tidligere finnes det gamle vedvarende svake lag av kantkorn i hele regionen med unntak av lengst ut på kysten. Det har generelt vært vanskelig å påvirke lagene og de anses derfor ikke som et aktivt skredproblem, men det tas forbehold på grunn av få observasjoner fra regionen den siste tiden.

Ved Indre Billefjord ble det lørdag observert et nedføyket svakt lag med overflatekantkorn. Sannysnligvis ble dette fuktet av mildvær mandag/tirsdag.

Mandag og søndag gikk det noen små naturlig utløste skred på FV889.

Fjellvær, 07.02.2023

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten storm fra vest om ettermiddagen. -6 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen. Minkende vind seint om kvelden.

Fjellvær, 08.02.2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til storm fra sørvest natt til onsdag. -8 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis full storm.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS