Fokksnø og vedvarende svake lag er helgens skredproblemer

Publisert:

Helgens skredproblemer er knyttet til fokksnø og vedvarende svake lag. I flere regioner er fokksnøen dominerende skredproblem, mens vedvarende svake lag av rim og kantkorn er hovedproblemet i flere andre regioner.  

Blokk med fokksnø som sklir ut på lag av kantkornet snø. Observasjonen er gjort i Tromsø på torsdag og er beskrivende for helgens skredproblemer i store deler av landet. Foto: eliras/SVV/regObs

 

Vind fra sørøst og fokksnø i leområder

Tidlig i uken kom det betydelig mengder med nysnø i Lofoten. Det gikk mange naturlig utløste skred og flere veier var stengt. Utenfor varslingsregionene våre på Sørlandet har det også kommet en god del snø og det har gått flere naturlig utløste skred, senest torsdag ettermiddag.

I de nordligste varslingsregionene er det i hovedsak fokksnøen som vil være hovedskredproblemet gjennom helgen. Mye vind, hovedsakelig fra sørøst, har lagt opp og vil legge opp fokksnø i nord- og vestvendt terreng. Fokksnøen vil etter hvert stabilisere seg, men inntil videre oppfordrer vi folk til å ferdes forsiktig i leområder til fokksnøen har fått stabilisert seg.

Du kan lese mer om fokksnø som skredproblem her og her.

Kulden har laget vedvarende svake lag av rim og kantkorn

I resten av landet seiler vedvarende svake lag i snødekket opp som det dominerende skredproblemet. Kaldt vær den siste tiden har ført til at det både er dannet overflaterim på snøoverflaten og kantkorn lenger ned i snødekket.  I leområder har vinden lagt opp flak av fokksnø over laget med rimkrystaller, og mange av skredene som har gått naturlig eller blitt utløst av skikjørere de siste dagene har gått på akkurat dette laget. - Selv om dette laget kan være vanskelig å oppdage, er det særdeles viktig å ta dette skredproblemet på alvor sier vaktleder i snøskredvarslingen Andreas Haslestad, og legger til: - Drønnelyder (whumph!) og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr så visst ikke at det er trygt.

Kuldeperioden vi har hatt den siste tiden har også ført til at det er dannet svake lag av kantkorn høyt i snødekket. Det er lettest å påvirke svake lag i snødekket der snødekket er tyn og vær obs på at skred på vedvarende svake lag av rim og kantkorn kan fjernutløses.

Du kan lese mer om vedvarende svake lag som skredproblem her og her. 

Vi ønsker alle en fin og trygg helg på ski.

Les snøskredvarslene på Varsom.no før du legger ut på tur!