Hopp til hovedinnhold

Flere skøyteulykker i trange sund

Publisert: 17.01.2020

Det er nå betydelig svakere is enn i en kaldere vinter der vann strømmer under isen. Sist helg registrerte vi fem hendelser hvor skøyteløpere gikk gjennom isen på slike steder

Etter plumpingen i sundet mellom Kalven og Øyungen. Foto: Sølve Bærug

De fleste vet at det er svak is ved innløp og utløp, men mange glemmer at dette også gjelder i trange sund. Særlig gjelder det sund hvor det ikke finnes en annen vei for vannet. På sin vei fra innløpet mot utløpet blir det da presset gjennom sundet, vannhastigheten øker, og dermed også kontakten med undersiden av isen. Resultatet er at isen smelter nedenifra, og er vanskelig å oppdage fra oversiden hvor vi kommer susende. 

Mildt vær og regn har gitt høy vannføring i lavlandet på Østlandet, så innløp, utløp og trange sund har betydelig svakere is på slike steder. Samtidig er isen betydelig tykkere på de stille delene av innsjøen og innbyr til skøyting på mange vann. Vær derfor konsekvent skeptisk når du kommer til et trangt sund. Mange steder må man på land noen meter før man kan fortsette.

iskart.no kan du se hvor isen normalt er svekket på regulerte vann. Siden det er mildt i år bør du holde ekstra god avstand. Noen steder finner du også detaljert informasjon om skøyting og normalt farlige steder. Se etter rød trekant med utropstegn, for eksempel ved Losbyvassdraget i Østmarka.

Se ellers gjeldende Isvarsel

Bruk hodet, bruk sikkerhetsutstyr, vær flere sammen, og ha en fin skøytehelg