Snørapport - Snømengder i Norge per 3. januar 2018

Publisert:

Nytt år, og nye muligheter til å nyte snø og vinter! Mange steder i landet er det nå mer snø enn vanlig. For de på Østlandet som har 2016/2017 vinteren friskt i minnet, er foreløpig denne vinteren magisk bra!

Magiske vinterforhold i store deler av landet. Her fra Sunnmøre, 2. januar 2018. Foto: Ingrid/NVE

 

I fjor på denne tiden hadde knapt et snøfnugg funnet veien til sentrale områder på Østlandet. Nå er det mer snø enn det vanligvis er, og vi må tilbake til 2013 for å finne tilsvarende skiforhold i Oslomarka som nå. Snøgrensen går stort sett ved havnivå, med unntak av Østfold der en  må litt opp i høyden for å finne snø.

I Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark har de også fått nysnø i jul- og romjulsgave, og særlig i Hedmark ser denne vinteren ut til å bli fantastisk med betydelig mer snø enn vanlig allerede nå. I gjennomsnitt er det nå 60 cm snø i 1000 meters høyde i de fire ovennevnte fylkene. I Buskerud og Telemark er snømengdene jevnt over som normalt, men sammenliknet med fjorårets snømengder (usle 16 cm snø i gjennomsnitt i 1000 meters høyde), er dette en veldig god start på vinteren!

I fjellet i Agder har også vinteren fått en god start! På målestasjonen vår på Breidvatn nord for Hovden var det i fjor på denne tiden ~50 cm snø, mens det nå er over 80 cm. I gjennomsnitt er det 110 – 150 cm snø i 1000 meters høyde i Agderfylkene.

Hvilken start på vinteren det har vært på Vestlandet! Her er det langt mer snø i nesten samtlige fjellområder, og foreløpig kan denne vinteren rangeres som en av de tre mest snørike siden 1958. Bare i løpet av romjulen doblet snømengdene på vår målestasjon i Myrkdalen innenfor Voss seg, og per nå er det 150 cm snø der. Det nesten like mye som det var på det meste i hele fjor vinter! Denne vinteren må bare bli superbra! I gjennomsnitt er det 170 cm snø i 1000 meters høyde i Rogaland, 190 cm snø i tilsvarende høyde i Hordaland. Lenger nord på Vest- og Nordvestlandet er det også bare å slippe snø-jubelen løs, og det ligger i gjennomsnitt 160 cm snø i 1000 meters høyde i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

I de aller laveste og mest kystnære områdene i Trøndelag er det bart, for øvrig går snøgrensen til havnivå. Det er mindre snø enn vanlig på Fosen og i områdene rundt Trondheimsfjorden. I fjellet i sør, øst og nord er der mer snø enn vanlig. I gjennomsnitt er det rundt 75-80 cm snø i 1000 meters høyde i Trøndelag.

I Nord-Norge, er det, i år som i fjor, mer snø enn vanlig mange steder. I gjennomsnitt er det 110 cm snø i 1000 meters høyde i Nordland, mens det er rundt 70 cm snø i gjennomsnitt i 1000 meters høyde i Troms og Finnmark. På målestasjonen vår på Øvre Leirbotn utenfor Alta, der i det i fjor var rekordmye snø, er det per nå 69 cm snø, noe som er omtrent som vanlig på denne tiden i følge snøkartene.

 

Snøvurderingen er basert på snøkartet samt en snøhydrologisk vurdering av forholdene.

Snømengden er gitt i forhold til normal snømengde for aktuell dag i året basert på statistikk for perioden 1991-2020.

Se oppdatert snøkart