Varsler stor snøskredfare i Hardanger, Voss, Helgeland, Indre Fjordane og Svartisen

Publisert:

Snøskredfaren i Hardanger, Voss, Helgeland, Indre Fjordane og Svartisen oppjusteres til stor fra onsdag 24. februar. NVE anbefaler alle å holde seg unna skredterreng.

Naturlig utløst skred 20. feb 2021, to minutter fra Røde Kors hytten i Hunnedalen, Heiane. Foto: Gunvor/Regobs

— Vi anbefaler alle å unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred, sier snøskredvarsler i NVE Håvard Toft Larsen.

Det finnes vedvarende svake lag høyt i snødekket, som gjør det svært lett å løse ut skred. Store nedbørsmengder, snø og regn, øker belastningen på det allerede lett påvirkelig snødekket.

Vedvarende svake lag kan være vanskelig å gjenkjenne, og kan få fatale konsekvenser om det løses ut. Typiske faretegn man må se etter er drønn, skytende sprekker og ferske skred.

Naturlig utløste skred

— Temperaturstigning, i kombinasjon med store mengder regn og nysnø i høyden, kan føre til en svekkelse av det vedvarende svake lag. Det er derfor ventet at skred kan løse av seg selv, sier Toft Larsen. 

Selv om skredfaren er stor finnes det likevel mange fine turmuligheter for de som har vinterferie, så lenge man holder seg i terreng slakere enn 30 grader. Toft Larsen anbefaler alle å bruke bratthetskartet på regobs.no, og sjekke skredvarslet på varsom.no

 

Tlf: 488 80 100 (ikke sms)

07.00-20.00 alle dager