Utfordrende skredforhold i Nord

Publisert:

I Nord Norge øker snøskredfaren. I Nordland og sørlige deler av Troms ventes det stor snøskredfare på onsdag. 

Tirsdag morgen ble det observert flere naturlig utløste våte løssnøskred i Kvassdalen på Vikafjellet. Foto: Humstad/SVV

 

Plussgrader høyt til fjells kombinert med kraftig vind svekker bindingene i snødekket og kan føre til naturlig utløste skred.

- I høyden danner svært kraftig vind og nysnø store og ustabile flak forklarer vaktleder i Snøskredvarslingen Karsten Müller.

Enkelte veier kan være stengt eller ha redusert framkommelighet pga. uvær og skredfare. Oppdater deg på trafikkmeldinger fra Statens vegvesen på vegvesen.no

I resten av Troms og Finnmark ventes det betydelig snøskredfare på grunn av kraftig vind.

Når vi varsler STOR snøskredfare og fare for naturlig utløste store skred, betyr det at skredutsatte veier og bebyggelse kan være utsatt. Når det er meldt uvær slik som nå, kan enkelte veier kan være stengt eller ha redusert framkommelighet på grunn av skredfare. Lurer du på om veien du skal kjøre er stengt, kan du sjekke trafikkmeldinger fra Statens vegvesen på vegvesen.no

 

Moderat snøskredfare for hele Sør-Norge.

Mens været står på i nord er det avtagende snøskredfare i Sør-Norge.

- Etter at varmen ga forbigående økning i skredfaren på mandag, synker temperaturene fra onsdag og den våte snøen begynner å stabilisere seg når den fryser til forteller Müller.

Men vind og påfyll av snø gjør at de som ferdes i fjellet i Sør-Norge må forholde seg til fersk fokksnø over tregrensen. Husk at våte løssnøskred kan løsne av seg selv i bratte og særlig solvendte heng. Vær forsiktig ved ferdsel nær skavler som generelt er større enn normalt for årstiden.

 

Kaldt på Svalbard

I varslingsregionen vår Nordenskiöldland på Svalbard er det kaldt og klart vintervær. Fokksnøen som kom sist helg er i ferd med å stabilisere seg, men enkelte steder er det fremdeles lett å løse ut skred. Om du klarer å løse ut skred i vedvarende svake lag lenger nede i snødekket så kan skredene bli store. 

-  Det er en ting du som kjører snøskuter på være særskilt obs på, og det gjelder i store grad også i enkelte regioner på fastlandet avslutter Müller.

 

Gjennom hele påsken sitter et vaktlaglag bestående av meteorologer fra Meteorologisk institutt, geologer fra Statens Vegvesen, tindevegledere og hydrologer fra NVE å utarbeider snøskredvarsler for at både de som ferdes i fjellet og de som har ansvaret for vei og infrastruktur skal ha best mulig grunnlag for å ta gode beslutninger med tanke på skredfare.