Tradisjonsrike turer vs trygge turer i påsken

Publisert:

I påsken er mange på den vante hytta og går de vante turene. De turene de har gått hvert år med både små og store barn på slep. Men vet du om det er skredtrygt bare fordi det aldri har gått skred der?

Bratthetskartene til NVE finner du på nett og i Varsom-Regobs-appen.

 

Så lenge du ferdes i eller nedenfor terreng brattere enn 30 grader er du i skredterreng. Selv om du har gått tur der før og det alltid har gått bra, er ikke det det samme som at det aldri går skred der. Vi har sett flere eksempler på de senere årene at folk går de tradisjonelle turene hvor det øyensynlig aldri har gått skred, men hvor det likevel går galt.  

Nå er det ikke gitt at dette er påsken hvor det går galt heller, men det er alltid lurt å være obs på hva slags terreng man har rundt seg. Bratthetskart finnes i varsom-regobs-appen og mange av turistforeningen sine hytter har hengt opp kartene i stort format. Bratthetskart i utskriftvennlig versjon kan du laste ned her http://gis3.nve.no/link/?link=bratthet, Kanskje du bør skrive det ut og henge det på hytteveggen du også?  

Rett før påske lanserte vi også KAST (http://www.varsom.no/nytt/nyheter-snoskred/kast-gjor-det-lettere-a-se-hvor-skredutsatt-skituren-er/) som er ferdig klassifiserte kart over skredterreng som er utfordrende og komplekst å ferdes i. I tillegg finnes det oversikt over ferdigklassifiserte toppturer i Romsdalen og Lofoten. KAST kartene kan være uvurderlige i turplanleggingen. 

 ----- 

Les oppdaterte snøskredvarsler før du legger ut på tur, gjør kloke vurderinger og snakk sammen underveis på turen. Legg inn observasjoner i varsom-regobs-appen slik at andre også får gleden av det du ser.  

Du kan lese mer om skredterreng, snøskredfare og skredproblemersnøskredskolen 

-----