Timing is everything

Publisert:

Gjensyn med nysnøen i fjellet i Nord-Norge til tross. For deg som nyter vårdagene på skitur i fjellet i Sør-Norge, og når solen kommer tilbake til Nord-Norge; er det en ting som er viktig: timing!

Skredfaren vil variere gjennom døgnet og være høyest når solen og varmen er på sitt mest intense. Foto: mala/varsom

 

Timing når det gjelder vårskiskjøring handler om når man oppsøker fjellsider med ulik eksponering.  

Nattefrost og skarejern

Med klare kalde netter uten mye vind vil snødekket avkjøles og fryse til. Selv utover våren er det ikke uvanlig med -10°C om natten i fjellet. Den delen av snødekket som var mykt og fuktig på dagen vil bli steinhardt når det gjenfryser i løpet av natten. Skredfaren vil være lavere enn midt på dagen. Er du oppe med solen vil snøoverflaten bestå av hard skare, og skarejernene må frem. Og merk! Ikke pakk skarejernene helt ned, for i skyggesidene kan snødekket holde seg hardt igjennom hele dagen.

Dersom det blåser en kald vind vil det kjøle ned snøen selv om solen skinner. Da vil snøoverflaten forbli hard og skarejernene vil være gode å ha, selv midt på dagen.  

Øst - sør - vest

Utover dagen når solen varmer opp snødekket vil snødekket igjen fuktes opp og skredfaren vil øke i takt med soloppvarmingen. Solen står som kjent opp i øst, så det er østvendte helninger som først vil mykes opp av solen. Skal du kjøre i østvendt terreng, bør du derfor ha unnagjort turen din tidlig på dagen før solen svekker snødekket så mye at det kan gå våte snøskred. Det samme gjelder i sør og vest, men her har du litt mer tid på deg før solen får påvirket snøen. I snøskredvarslene på varsom vil du se at utsatt sektor når det gjelder våte skredproblemer ofte er øst, sør og vest:

Våte skred utløst av soloppvarming slik det ser ut i varslene på varsom.no

Om du planlegger turen din godt kan du en trygg tur og få finfin slusj og 5-10 cm styresnø på vei nei og være trygt tilbake fra tur før faren for naturlig utløste skred blir overhengende. Når snøen blir så våt og løs at du synker ned i til over ankelen øker sjansen for å løse ut våte løssnøskred. Du kan lese mer om våte snøskred her.

Overskyet vær gir mykere snø          

Om det derimot er overskyet vær, vil ikke snødekket avkjøles på samme måten som når det var klarvær. Da vil snødekket være mykt allerede fra morgenen av, selv i mer skyggefulle områder. Det skal ikke mye skyer til for å dempe utstrålingen, så vær ekstra obs om det klarner opp etter en overskyet natt. Da vil du få et snødekke som er mykt allerede fra morgenen av og som varmes ytterligere opp av solen utover dagen. Innstrålingen kan være sterk, særlig om det er nysnø, så glem ikke solbrillene selv om det er overskyet. Har det kommet nysnø i løpet av natten, bør du også være obs på at den kan binde dårlig til den harde skaren.

Timing i everything! Husker du hvordan denne tegneserien ender? Les mer på https://varsom.no/snoskredskolen/kursmateriell-og-film/tegneserier/