Ny runde med sterke krefter fra vest!

Publisert:

Denne vinteren har til nå gitt uvanlig mange omganger med mye vær. Denne runden går til Sørvest- og Vestlandet spesielt, men sannsynligvis blir det såpass kraftfullt at det også gir en god trøkk også lengre østover.


Mer vær i vente i sør.

Stor snøskredfare i flere regioner i sør
Fredag ventes det mye nedbør og vind inn mot fjellene på Sørvest- og Vestlandet. Det drar seg sannsynligvis til også lengre øst i Sør-Norge. I de mest utsatte områdene kan det komme 1 meter nysnø i løpet av fredag og lørdag. Dette fører til utfordrende forhold, både for vei og bebyggelse, og for turfolk. I flere regioner forventes det skredfare blir stor (FG 4), og det kan løsne store naturlige skred. 

Det er også varslet jordskredfare på gult nivå for Vestlandet og vest i Agder på fredag og lørdag.

Mange tette perioder med vær kan gi større skred
Denne vinteren har ikke hovedsakelig vært preget av blå himmel og glitrende skiføre. Hyppige perioder med store nedbørsmengder og vind har i mange regioner gitt rask pålagring av fersk fokksnø. Fokksnøen trenger noen dager på å stabilisere seg, alt etter temperatur. I de tilfellene hvor det kommer en ny omgang nedbør og vind kort tid i etterkant, kan den noe eldre fokksnøen enda ikke har fått tilstrekkelig tid til å stabilisere seg godt til underlaget. Dette kan føre til at skredene blir større enn det vi er vante med, fordi både den noe eldre og den ferske fokksnøen løsner. Dvs at vi kan bli overrasket over størrelsen på noen av skredene som går.

Nord-Norge får heller ingen rolig helg
Når det i deler av landet varsles stor snøskredfare, kan andre deler havne i bakevja. Det blir betydelig snøskredfare i mange av regionene i Nord-Norge. Skredproblemene knyttes for de fleste regioner seg til nysnø- og fokksnøflak med vind fra sør og sørøst. Kun enkelte regioner antas å ha aktive vedvarende svake lag. Ta hensyn til aktuelle skredproblem som finnes der du planlegger å dra på tur. Les mer om de ulike skredproblemene på Snøskredskolen.

Turfolk på Svalbard ønsker seg mer snø
I varslingsregionen Nordenskiöld land er det rolige forhold. Selv om det kan komme litt vind, kommer det minimalt med nedbør. Det er generelt mindre snø i terrenget enn normalt, og forventet skredfare knytter seg til vedvarendesvakt lag ved bakken og fokksnøflak.

Sjekk skredvarselet i ditt område på varsom.no

Ha en fin avslutning eller start på vinterferien – alt etter hvor i landet du bor!