Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskred - dødsulykke - Sydalsfjellet, Lofoten 1. april 2018

Publisert: 10.12.2018

1.april 2018 var to skikjørere på topptur i på Sydalsfjellet i Lofoten. En av skikjørerne løste ut et skred, ble selv ført med nedover av skredmassene og omkom i snøskredet.  

Bilde av skredet, 2. april 2018. Bildet er hentet fra ulykkesrapporten.

Etter dager med snøvær og vind var det 1. april 2018 endelig godt vær og godt skiføre. To skikjørere var på topptur på Sydalsfjellet. En av skikjørerne løser ut et snøskred og blir ført med nedover av skredmassene. Selv om det første skredet stoppet opp, ble den skredtatte ført videre utover et klippeparti. Det første skredet utløste et nytt skred og den skredtatte ble dratt videre nedover. Etter 1 time og 40 minutter ble den skredtatte funnet begravet under en meter snø.

Et av stikkordene i denne ulykken kan være terrengfelle. I skredbanen var den en del klippepartier som stakk frem, og disse kan ha bidratt til å gi offeret mekaniske skader på ferden nedover i skredmassene. Det er alltid lurt å ha tenkt igjennom hvilke konsekvenser et skred vil ha og velge turer hvor man enten kan unngå skredproblemet eller har marginene på sin side. 

Les hele rapporten her (pdf).