Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Grunnvannstatus i Norge - 5. januar 2022

Publisert: 06.01.2022

Grunnvannstanden er noe lavere enn normalt på Østlandet og høyere enn normalt i fjellet i Sør-Norge. I resten av landet er grunnvannstanden stort sett normal for årstiden.

Kart over beregnet grunnvannstand, hhv. 5. desember 2021 og 5. januar 2022. Verdier er i forhold til gjennomsnittlig grunnvannstand for samme dato i referanseperioden 1981-2010. Grunnvannstanden er simulert ved bruk av HBV-modellen. Kilde: senorge.no

Normal grunnvannstand i store deler av landet, men høyere enn normalt i fjellet

I starten av januar er grunnvannstanden generelt lavere enn normalt på Østlandet og høyere enn normalt i fjellet i Sør-Norge sammenliknet med gjennomsnittlig grunnvannstand for samme dato i referanseperioden 1981-2010. Det har vært en våt høst og sein start på vinteren som har ført til at grunnvannstanden i fjellet nå er høyere enn normalt. I resten av landet er grunnvannstanden stor sett normal for årstiden.

I begynnelsen av desember var det lav grunnvannstand langs kysten. På grunn av mye regn rundt 15. desember steg grunnvannstanden flere steder. Kaldt vær og lite regn de siste 14 dagene har ført til at grunnvannstanden nå er tilbake til normalen for årstiden.

Kald og tørr desember

Ifølge Meteorologisk Institutt (MET) sin månedsrapport for desember var gjennomsnittlig månedstemperatur for hele landet 1,8 °C under normalen sammenliknet med perioden 1991-2020. For landet sett under ett falt det 25 % mindre nedbør enn normalt. Dette gjør desember i 2021 til den kaldeste og tørreste siden 2012.

Trøndelag og Finnmark skiller seg ut og fikk 50 til 100 % mer nedbør enn normalt, mens enkelte stasjoner på Østlandet hadde temperaturer på 0,2 til 0,5 °C over normalen.

 Last ned «Været i Norge – Klimatologisk månedsoversikt desember 2021» (PDF) fra met.no.