Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Vind og nysnø gir betydelig skredfare inn mot helgen

Publisert: 02.03.2023

Har du vinterferier eller skal du bare til fjells for helgen? På Svalbard, i deler av Troms, i Nordland og på Nordvestlandet venter vi betydelig skredfare og fare for naturlig utløste skred. Vind og nysnø har skylden for det.

Det blåser i fjellet og mer vind skal det bli. Foto fra Lemonsjøen 1. mars 2023, Ørjan // Regobs

Store mengder nysnø og sterk vind gir betydelig snøskredfare

På Nordvestlandet, i Nordland og i deler av Troms venter vi betydelig snøskredfare inn mot helgen.

– Der det kommer mest snø venter vi at det kan løsne skred av seg selv som følge av de store snømengdene og den sterke vinden, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Emma Julseth Barfod.

Høyt til fjells i Lyngen, Indre-Troms og Nord-Troms må du også være obs på at det kan være mulig å løse ut skred i gammel fokksnø ettersom denne noen steder kan ligge på vedvarende svake lag av kantkorn.

Snø som sprekker opp rundt skiene er et tegn på at snøen danner flak som kan gi flakskred. Observasjon fra Tromsø 28. febr 2023. Foto: torben@obskorps // Regobs

Litt snø som legger seg på dårlig underlag er også skummelt

Selv om de store snømengdene uteblir i resten av Sør-Norge, er det likevel skumle forhold i flere regioner. Det har vært klarvær noen netter slik at det har dannet seg rim og kantkorn på og nær overflaten mange steder. Der hvor det kommer ny snø som legger seg på dette laget kan det bli skummelt.

– I deler av Sunnmøre og Indre Fjordane, Nord i Sogn og nord i Jotunheimen kan den nye snøen som kommer legge seg på et svakt lag av overflate rim og kantkornet snø. Det gjør at det kan være svært lett å løse ut skred på noen steder i disse områdene. Her må du være ekstra obs! forklarer Barfod.

Når den nye snøen legger seg over et rimlag som dette vil det bli svært lett å løse ut skred. Foto fra Indre Sogn 1. mars 2023, Ingrid@vestland_fk // Regobs

Varslene på varsom.no oppdateres hver dag kl 16.

Bruk Varsom appen aktivt der det ikke er daglig varsling

For deg som skal til fjells i områder hvor vi ikke har daglig varsling, slik som for eksempel store deler av Trøndelag, Norefjell og Trysil, er rådet til deg å bruke det vi har av verktøy for å innhente informasjon om snøen og snøskredfaren på egenhånd.

– Bruk bratthetskartene i Varsom appen når du planlegger tur, og se og del observasjoner gjennom appen, oppfordrer Barfod.

Har du flaks, kan noen ha tatt turen før deg og lagt inn en observasjon i Varsom appen for å advare deg og andre om forholdene. 

Bruddkant fra et skred i Trysil 26. februar 2023. Vi har ikke daglig varsling for dette området, så du bør aktiv bruke Varsom appen når planlegger tur og under turen for å dele informasjon med andre. Foto: Flippergutt // Regobs