Hopp til hovedinnhold

Viktig å være bevisst på snøskredfaren i nærheten av skianlegg

Publisert: 24.02.2023

Mange tilbringer vinterferien i skibakken. Velger man å stå utenfor preparerte løyper, må man behandle dette som turterreng, og sette seg inn i hvor det kan gå snøskred.

Du kan sjekke om det er skredterreng i Varsom-appen

Flere steder avslutter eller starter vinterferien denne helgen og mange trekker til skibakken. Flere velger også å kjøre utenfor skianleggenes preparerte løyper. Hvis området man kjører i er skredterreng, er det viktig å være klar over at det da finnes en risiko for å bli tatt av snøskred.

– De siste årene har flere barn og unge blitt tatt av snøskred i nærheten av skianlegg. Mange er kanskje ikke klar over det, men velger man å kjøre utenfor preparerte løyper må dette behandles som hvilket som helst annet turterreng. Generelt vil vi oppfordre foreldre til å sjekke hvor det kan gå snøskred og ikke la barn og unge ta seg ut i slikt terreng, sier snøskredvarsler i NVE Emma Barfod.

Hvor det er skredterreng, kan man sjekke i Varsom-appen. – Husk at i preparerte løyper og utenfor skredterreng slipper du å bekymre deg for å bli tatt av skred, sier Barfod.

Fire råd til dem som kjører utenfor preparerte løyper: 

  1. Last ned Varsom-appen og sjekk skredfaren på Varsom. Skredfaren er normalt størst over skoggrensen og i overgangen mellom snaufjell og skog. 

  2. Kjør alltid med skredsøker, spade og søkestang. Bruk eventuelt ballongsekk. Tren på bruk av utstyret. 

  3. Kjør alltid flere sammen, men hold avstand ned bratte heng. Stopp kun på trygge og oversiktlige steder. 

  4. Vurder terrenget rundt deg. Er du i en terrengfeller? Hva skjer hvis det løsner et skred? 

Sjekk skredfaren for de neste to dagene på varsom.no 

  •  Vestlandet vil det i dag kunne være lett å løse ut flakskred. Det har kommet nysnø i kombinasjon med vind som danner ferske ustabile flak.Der sola står på, vil det også kunne løsne skredav seg selv i bratte solvendte sider. Spesieltforsiktig bør man være i Trollheimen. Her tyder observasjoner på at det finnes svake lag som gjør snøen ekstra ustabil. 
  • Nord-Norge, og spesielt Nordland, er det krevende forhold. Her kan det bli svært lett å løse ut skred. Det skyldes ferske flak som dannes av nysnø og vind, samt at det finnes svake lag av rim og kantkorn noen steder. Kommer det mye snø over kan det etter hvert løsne store skred av seg selv, avhengig av hvor ustabilt dette laget viser seg å bli. 
  •  Østlandet må man huske å vurdere fokksnøens stabilitet selv om det ikke er dannet ferske flak, og ha normal varsomhet hvis man beveger seg inn i skredterreng.  
  • På Svalbard er det betydelig snøskredfare og det kan gå store skred, og det frarådes å ferdes i skredterreng.  

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no